A billentyűzet tulajdonságai és karbantartása (#7)

Frissítve: 2020 május 14.

Miről szól ez a cikk?
Ebben a nagyobb lélegzetű cikkben rácsodálkozhatunk arra a tényre, hogy hányféle tulajdonságuk lehet a billentyűzeteknek, mennyi mindenre figyelhetünk egy billentyűzet beszerzésekor. Olvasás közben kiderülhet számunkra, hogy nem is olyan egyszerű kiválasztani az elképzelt billentyűzetet – hinnénk, hogy még egy irodai billentyűzettel kapcsolatban is mennyi szempont merülhet fel vásárláskor, mennyi minden befolyásolja az árat és a használhatóságot!? Hát még ha gémerek vagy jellemzően multimédiás fogyasztók vagyunk!
Szóval, ha bemegyünk a hardverboltba, legyen náluk elegendő pénz!

1. A billentyűzet tulajdonságai

A médiafogyasztásra, a játékokhoz és az okoseszközökhöz készült billentyűzetek reneszánszát éljük ma, amely számos, alább felsorolt kiegészítő eszköz és funkció beépítését eredményezte, újabb és újabb meglepetést okozva a felhasználóknak. Az önálló készülékházzal bíró, valamint a hordozható számítógépek készülékházába fixen beépített megoldástól függően számos kiegészítővel találkozhatunk. Ezek jelentős része funkcionálisan hasznos, az alapfunkciót kiegészítő tulajdonság, míg mások pusztán esztétikai, látványelemek. Egyesek hol divatba jönnek, hol eltűnnek a piacról, másokat az éppen aktuális trendek hozzák magukkal, és vannak olyan kiegészítők, tulajdonságok is, amelyeket a folyamatosan fejlődő technika, az újdonságok ár-érték javulása hozza magával.

Lássuk tehát, milyen tulajdonságai lehetnek a billentyűzeteknek, milyen kiegészítőkkel találkozhatunk!

 • Az első kiegészítők között jelent meg a billentyűzetfedél, amellyel az éppen nem használt billentyűzet fedhető le, védendő a porosodás ellen.  Igen hasznoseszköz – lenne ma is, ha igényelnénk, így kapható lenne. A billentyűzet koszolódása ellen védő fedél használatáról sajnos leszoktunk, pedig egy-egy drágább billentyűzetet érdemes lenne védeni vele – marad a kendővel történő letakarás, a billentyűzet fiókba rejtése, vagy egyszerűen a megfordítása. Pedig az újabb fedelek igen jól megtervezett, merev műanyagból készített, gravírozott márkajelzéssel, néha mágneses csatlakozással ellátott darabok, amelyek esztétikailag is mutatósak.
 • A csuklótámasz a billentyűzet alsó szélén elhelyezhető kemény vagy párnás felületű eszköz. Elsősorban a sokat gépelőknek, valamint az érzékeny csuklóval, ízületekkel rendelkezőknek hasznos, mivel a csuklókat ráhelyezve kényelmessé teszi, teheti a gépelést. Az olcsóbb kivitelűek kemény műanyagból készülnek, a kényelmesebbek puha párnás kialakítást kapnak. Egyes esetekben nem külön felcsatolható, bepattintható alkatrészként mellékelik, hanem a billentyűzetház hosszát növelik meg, a ház alsó részén helyet biztosítva a csuklók számára. A hordozható számítógépek alsó széle sem csak az érintőpad miatt nagyobb, hanem hogy a csuklóknak is maradjon hely.
 • A billentyűzet alján elhelyezett támasztólábakkal többnyire egy vagy két magasságban emelhetjük meg az ily módon felénk lejtő billentyűzetházat, ezzel is megkönnyítve a gépelést. A lábak behajtásával együtt többnyire három döntési szöget, magasságot állíthatunk be.
 • Speciális támasztólábnak számít az okostelefonok, tabletek számára a billentyűzet felső szélén kialakított mélyedés, támaszték. A billentyűzet eszközhöz csatlakoztatását Bluetooth kapcsolattal vagy a mélyedésben elhelyezett USB csatlakozóval oldják meg. A termékek előnye, hogy az okoseszközt álló helyzetben belehelyezhetjük a mélyedésbe és a mellékelt karral kitámaszthatjuk.
 • A kábelrendező segítségével a hosszú kábelt a ház alján kiképzett mélyedésekbe pattintva rejthetjük el, csökkentve az asztalon a kábeldzsungelt.
 • A leválasztható kábel szintén újdonság. Az USB-s billentyűzetek kábelét egyes gyártók nem fixen szerelik a billentyűzetházra, hanem oldható, többnyire microUSB vagy miniUSB csatlakozóval látják el. Ennek előnye, hogy a kábel, sérülése esetén cserélhető, de leginkább a színesen világító kábelek esetén jöhet jól ez a képesség.
 • A 10 ujjas vakírást támogatandó, a kézfej és az ujjak pozícionálását segítik az F, J és a NumPad 5 billentyűsapkák felületéből kiemelkedő vízszintes vonalak. Ha szükségünk van ezekre a vonalakra, akkor vásárlásnál figyeljünk meglétükre!
 • 2017-es fejlesztés a multifunkciós ún. korona (Craft, ejtsd: kraft) megjelenése az egyik világcég termékei között. Ez egy érintésérzékeny, függőleges, henger alakú tekerőgomb a billentyűzet egyik sarkában, amelynek segítségével a henger tetején koppintással kiválasztott funkciót lehet szabályozni a henger tekergetésével (erősség, szín, nagyítás stb.). Az elsősorban grafikai szoftverekhez nyújtott támogatást a mellékelt szoftver biztosítja. Az ötletes eszköz elterjedése várható, akár más formában is.
 • Következzenek a programozható, ún. makróbillentyűk! A makróbillentyűk általában a billentyűzet bal vagy felső szélén helyezkednek el, számuk eltérő, kialakításuk, méretük, elrendezésük igazodik a többi billentyűhöz. A makróbillentyűkhöz a mellékelt szoftver segítségével olyan billentyűleütés sorozatokat lehet rendelni, amelyekkel operációs rendszer, alkalmazás funkciók, illetve játékok esetében összetett műveletek válnak gyorsabban, kényelmesebben elérhetővé. A szerepjátékok bővelkednek az olyan billentyűkombinációkban, amelyek számos billentyű egymás utáni gyors leütését igénylik (mozgó, védekező, támadó műveletek stb.). A makróbillentyűk használatával a reakciósebességünk, így eredményességünk is nőhet, csaták sorát nyerve.
 • A makróbeállításokat a billentyűzetnek is tárolnia kell, hogy ne csak a hozzá adott szoftver beállításaiként lehessen azokat a számítógépre menteni. Ehhez ún. fedélzeti RAM memóriával egészítik ki a billentyűzetet. Ennek mérete ma tipikusan 4-8MB.
 • Szintén a játékosoknak kedvezett a kisméretű képernyők megjelenése abillentyűzeteken, többnyire a billentyűzetház felső szélén. Az első fecskék monokróm LCD, majd később színes LED, OLED kijelzőket kaptak. Elsődleges funkciójuk egyes rendszerjellemzők (CPU sebesség, hőmérsékletek stb.) megjelenítése, majd egyéb, a felhasználó által szabadon megválasztott információ kijelzése. Az elterjedtebb, támogatottabb típusaikhoz a játékszoftver gyártója készített kiegészítő szoftvert, a játékmenettel kapcsolatos információkat megjelenítő funkcióval kedveskedve.

Tipp: Leginkább a játék ún. HUD kijelzőjének adatait szeretik megjeleníteni a billentyűzet képernyőjén. A HUD (ejtsd: hád, Head-Up Display) a repülőgépről átvett fogalom, amely a fejmagasságban elhelyezett kijelzőket jelenti. Jelentőségük miatt kaptak külön elnevezést, hiszen ezeket a pilótáknak folyamatosan figyelemmel kell kísérniük. A számítógépes játékokban pedig a képernyő egyik sarkában megjelenő információs területet nevezik HUD-nak, amely a játékmenet kulcsfontosságú információinak ad helyet.

 • A multimédiás funkciókat kezelő, a lejátszást indító, megállító, hangerőszabályzó, léptető tekerők, gombok, valamint egyes, gyakran használt (levelező, böngésző, szövegszerkesztő) alkalmazások elindítását biztosító billentyűk is hamar részei lettek a billentyűzeteknek. Ezek száma, elrendezése, típusai szintén a gyártók fantáziáját tükrözik.
 • Egyes billentyűzeteken USB elosztó, USB hub található, például az USB kulcs, a hangszóró, a fejhallgató és/vagy a mikrofon csatlakoztatására.
 • A luxuskategória képviselője a képernyős billentyűket tartalmazó klaviatúra. Minden egyes billentyűbe egy-egy kisméretű LCD, LED vagy OLED megjelenítő kerül. Ezzel az egyes billentyűk felirata, színe egyenként szabályozható. A kijelzők nem csak a többnyelvű használatot könnyítik meg, hanem dinamikusan változó feliratozást és a színekkel kiemelést, figyelmeztetést is lehetővé teszik. Nyilván, ezek az eszközök nem csak drágák, hanem nehezek is, és külön tápellátást is igényelnek.
 • Szintén az extrémitás körébe tartoznak a cserélhető billentyűk, vagy billentyűsapkák. A többnyelvű gépelés elősegítése eltérő feliratú billentyűkkel nem feltétlenül cél – inkább szintén a játékosok megcélzása volt a fő szempont megtervezésükkor. A cserélhető billentyűk készlete az elterjedtebb játékokhoz szükséges billentyűk kiemelését, díszítését teszi lehetővé. A másik szempont, hogy egyes játékosoknak szánt billentyűzetekhez eltérő tulajdonságú (keménységű, leütéshosszú, méretű stb.) billentyűket adnak.

Tipp: Nem is hinnénk, hogy a billentyűsapkák alatt milyen finommechanikai csoda rejlik. Komoly cégek foglalkoznak a billentyűk alatti mechanika finomításával, eltérő tulajdonságú billentyűmechanikák kialakításával. Menjünk be egy hardverboltba, és próbáljunk ki több billentyűzetet. Tapasztalni fogjuk, hogy más-más a billentyűk mérete, a leütés hossza, ereje, a kattanás erőssége, változó sebességgel emelkedik vissza a billentyű a nyugalmi állapotába stb. Nagy eltéréseket fogunk tapasztalni. Ez azt jelenti, hogy egy billentyűzet megvásárlásakor ki kell próbálnunk a billentyűket, hogy megtapasztalhassuk, melyik felel meg leginkább az igényeinknek. Más-más billentyűkkel kényelmes gépírni, alkalmilag gépelni vagy játszani. Van, aki a csendes billentyűket kedveli, van, aki hallani akarja a kattanást, van, aki püfölni szereti, van aki finoman gépel.

 • A szerényebb játékostámogatás, illetve a mindennapi használat színesebbé tételének szándéka hívta életre a vezérlőbillentyűk, valamint az egyes billentyűcsoportokhoz tartozó, illetve a WASD billentyűk eltérő színezését. (A WASD billentyűket a játékokban a négyirányú mozgásra használjuk.)
 • Az ún. WinLock (Start billentyűzár, ejtsd: vinlok) billentyű a Start/Windows billentyű ki/bekapcsolását biztosítja. Ezt a kapcsolóként működő billentyűt szintén a játékosoknak szánt billentyűzeteken helyezik el. Aktiválásával a játék közben véletlenül lenyomott Start billentyű nem eredményezi az Asztal és a Start menü megjelenítését, kivágva a felhasználót a játékból. Hasznos lehet akkor is, ha hajlamosak vagyunk lenyomni a Ctrl és Alt billentyűk használata közben a Start gombot. Gépírók számára szintén javallott használata, hogy a tízujjas gépelés közben ne kelljen számítani a Start menü megjelenésére. A probléma jelentőségét mutatja, hogy számos szoftverben, főleg játékprogramokban is megtalálható a Start billentyű kikapcsolásának lehetősége.
 • Az érintőpaddal vagy érintőpanellal (touch pad, ejtsd: tácsped) elsősorban a hordozható számítógépekben találkozhatunk, de kaphatók billentyűzetek is érintőpaddal. Ma már majdnem minden hordozható számítógépben ugyanaz az érintőpad található, legalábbis szoftveres szempontból ugyanannak a fejlesztőnek a kezelőszoftverével találkozhatunk. Ennek nagy előnye, hogy az érintőpadok tulajdonságai, szolgáltatásai, így kezelésük hasonló. A mai érintőpadok képesek az egyszerre 1-2-3-4 ujjal végzett húzás, vagy a tenyérmozgatás érzékelésére. Az érzékelőfelület több területre osztott, például a gördítősávok kezelését biztosítva. A koppintásokkal pedig minden egérkattintás utánozható. Az érintőpadot kiegészíthetik két nyomógombbal, amelyekkel a bal- és jobboldali egérgombbal való kattintást tudjuk utánozni. Ezek azonban egyre többször elmaradnak, mert az érintőpadon végrehajtott koppintással teljes mértékben kiválthatók. Az érintőpadot többnyire egy meghatározott billentyűkombinációval ki-bekapcsolhatjuk, sőt szoftveresen inaktívvá tehetjük, ha külső egeret csatlakoztatunk a számítógéphez.
 • Egyre megszokottabb kiegészítő az ujjlenyomat-olvasó. Elterjedését a Windows 10 operációs rendszerben bevezetett Windows Hello szolgáltatás segíti, amely számos korszerű bejelentkezési lehetőséget biztosít a jelszó mellett (arcfelismerés, ujjlenyomat, PIN, biztonsági kulcs, képjelszó). Ennek része többek között az ujjlenyomat-olvasó kezelése is. Az érzékelő beépítésének háromféle módját alkalmazzák a gyártók: az érzékelő az érintőpad része, külön érzékelőfelületet építenek be a készülékházba, vagy egy billentyű felületét teszik alkalmassá a leolvasásra.
 • A vezetéknélküli billentyűzeteket kiegészíthetik napelem panellel, így az elemek élettartama megnövelhető. A kezdeti próbálkozások hamar megszűntek, mert egy asztali billentyűzeten nem sok hely marad a kívánt méretű napelem elhelyezésére, no meg mivel sok esetben fényszegény környezetben dolgozunk, töltődni sem nagyon tudtak. A mai elemek pedig hosszú, akár egy évet meghaladó élettartamuk miatt olcsó alternatívát jelentenek.
 • A 2010-es évek közepétől a LED-es fényeffektusok, fényfűzérek beépítése figyelhető meg abillentyűkbe, a vezetékbe és a csatlakozóba. A sötétben is jól használható billentyűvilágítás még hasznosnak is tekinthető, de a többmillió színben játszó fényfűzérek, a zene vagy más ritmusra villogó fényár már kevésbé.
 • A legújabb fejlesztés a billentyűzet teljes felületének képernyővel történő helyettesítése. Ha belegondolunk, a billentyűzet nélküli okoseszközök esetében már ma is ez a helyzet! A módszer asztali billentyűzetekre történő átvitelének előnye, hogy a nagyobb kialakításnak köszönhetően számos látványos lehetőség alkalmazható, így szoftveresen bármilyen kiosztás és elrendezés, sőt szín és egyéb fényeffektus beprogramozható, teljes mértékben testre szabva az eszközt. Ezen nyilvánvaló előny mellett a könnyű tisztíthatóság, a tisztán tarthatóság is sokat nyom a latban. Hátránya lehet a védőüveg sérülékenysége vagy súlya, illetve a hagyományos gépelés érzet megszűnése.
 • A végére hagytuk a ma slágerét, a hangvezérlést! Egyes gyártók billentyűzetei okostelefonon, illetve digitális asszisztensen keresztül utasíthatók egyes (fényeffektus, fényerő, be-kikapcsolt állapot, makró stb.) beállítások módosítására.

Látjuk tehát, hogy több oldalon át soroltuk a billentyűzet tulajdonságait, lehetséges kiegészítőit. Számos szempont szerint kell tehát döntenünk, és ezek között vannak olyanok is, amelyek többek között jelentősen befolyásolhatják komfortérzetünket, sikerességünket a játékokban, illetve csuklónk és ízületeink egészségét.

Essen néhány szó az árakról is: egy egyszerű alapbillentyűzet néhány ezer forintból kijön, sokszor még egeret is kapunk mellé. Alkalmai vevőknek vagy fogyóeszköznek ideális vételnek számítanak. Ahogy egyre több kiegészítővel bír a kiszemelt klaviatúra, úgy nő az ára is. A fényeffektusokkal, minőségi billentyűsapkákkal, díszes fémházzal, hangvezérléssel stb. az ár elérheti a cikk írásakor az 50000Ft-ot. A kis képernyőkkel rendelkező billentyűsapkás tasztatúrák pedig még a dizájnerek és művészek játékszere.

2. A billentyűzet karbantartása

Az informatikával foglalkozó szakemberek kedvenc témája a billentyűzeten, illetve a billentyűk között és a billentyűsapkák alatt megbúvó, felhasználóra jellemző „minta” összetétele. Igen, a bacikról, az ételmaradékokról és egyéb „szennyeződésekről” van szó. Elég csak felfordítva megrázni a billentyűzetet, ahogy Holle anyó rázza a párnát, és már esik is a „hó”…

A billentyűzetet használaton kívül illik letakarni (ahogy olvashattuk, kaphatók takarófedelek is). A tisztaság megóvása érdekében a tantermekben, kényesebb számítógépes munkahelyeken az étkezést is tiltják.

Tehát nem árt a billentyűzetet rendszeresen kirázni, porszívóval vagy sűrített levegővel a ragaszkodóbb szennyeződéseket eltávolítani. Egy erre a célra kapható szórófejes tisztítófolyadékkal a fertőtlenítést is letudhatjuk. Hogy mennyire fontos a rendszeres tisztítás, azt az okostelefonok és tabletek érintőképernyőjének állagán is lemérhetjük – hányszor látjuk az embereket a ruhájukhoz dörzsölni a telefont a képernyőt tisztítva, és hányszor látunk billentyűzetet takarítani? Na ugye!

Álljunk meg egy szóra!
A tisztításhoz húzzuk ki a gépből a billentyűzetet! Vízben letusolni, áztatni TILOS! Ha véletlenül víz kerül a billentyűzetbe, és az nem „kakaóbiztos”, akkor húzzuk ki a gépből és tegyük ki száradni. A ragacsos, vegyszeres folyadékok a billentyűzet halálát okozzák – ilyen esetben inkább vegyünk egy új billentyűzetet! Ne próbálkozzunk a tisztítással, mert egy zárlatos billentyűzet az egész gépet tönkreteheti!

Az olcsó, műanyagházas billentyűzetek csavarokkal rögzített, néhány modulból összepattintott készülékek. Műszaki érzékkel megáldottak óvatosan szétszedhetik és így könnyebben megtisztíthatják, az önálló műanyag burkolatot el is mosogathatják. Az összeszerelés kizárólag száraz állapotban történjen!

Speciális helyzetben vannak a hordozható számítógépek tulajdonosai, hiszen a billentyűzet a készülékház része. Ezeket a gépeket évente ajánlott egy szervizben kipucoltatni – a készülékház, így a billentyűzet felületét azonban magunk is tisztán tarthatjuk. A porszívóval azonban vigyázzunk, ezen gépek billentyűi hajlamosak elszállni…

Gyakori tapasztalat, hogy egy-egy billentyű beragad, nem lehet lenyomni. Ez szintén szennyeződésre utal, amelynek oka a billentyűsapka alá beszoruló szilárd szennyeződés. Óvatos piszkálással (fogpiszkáló, fültisztító), rázogatással, sűrített levegővel, porszívózással próbálkozhatunk. A billentyűsapka levételét kerüljük, ne feszegessük, mert eltörhet az alatt lévő finommechanika! Ha más megoldás nincs, irány a szerviz!

A lepattanó gombok nem életunt billentyűk, hanem sérült a billentyűsapka alatti finommechanika. Ha olcsó a billentyűzet, vegyünk újat, egyéb esetben szintén irány a szerviz – hordozható gépek esetén gyakori következmény a teljes billentyűzet panel cseréje, ami nem olcsó.

Tipp: A levehető billentyűsapkával rendelkező billentyűzetekhez kapható, sőt, egyesekhez tartozék a billentyűsapka-eltávolító eszköz. Alkalmazásával leemelhető a billentyűsapka, így a különösen makacs szennyeződéseket is eltávolíthatjuk. Mindenképpen ajánlott alkalmazása, mert más, egy irányban ható feszítő eszközzel könnyen eltörhetjük a billentyűt alkotó finommechanikát.

VÉGE.

Infopanel
Készült: 2019 augusztus 19.
Szint: kezdő, ECDL: M01/S1/1.2.3
Kategória: Számítógépes alapismeretek → Számítógépek és eszközök → Hardver → Billentyűzet

Menyire találtad hasznosnak ezt a cikket?

Válassz egy csillagot!

Szavazatszám: 0, Átlag: 0

Még nem szavazott senki! Legyél az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!

Sajnálom, hogy ez a cikk nem volt hasznos számodra!

Segíts nekem, hogy jobb legyen ez a cikk!

Írd le, mit hiányolsz ebből a cikkből!