A Microsoft 365 előfizetések és frissítési csatornák (#340)

 Frissítve: 2023 június 19.

Miről szól ez a cikk?
Ebben a referencia cikkben összefoglalom a Microsoft 365 irodai alkalmazáscsomag komponenseit, legfontosabb tulajdonságait, előfizetési konstrukcióit, frissítési csatornáit és a legutolsó kiadások adatait.

Tartalomjegyzék

1. A Microsoft 365 termékcsalád

A Microsoft Office 365, 2020 április 21-től Microsoft 365, röviden MS 365 a Microsoft asztali irodai alkalmazáscsomagjának felhőalapú szolgáltatásokkal kiegészített előfizetéses kiadása. Magánszemélyek, családok, cégek, vállalatok, oktatási intézmények és nonprofit szervezetek számára kínálja havi vagy éves előfizetésért cserébe a megszokott irodai alkalmazásokat és egyéb felhőalapú szolgáltatásait. Az előfizetések között a megcélzott felhasználó körben, a felhasználók számában, valamint a nyújtott termékekben és szolgáltatásokban van eltérés.

A cikk írásakor a következő előfizetői cosmagok közül választhatnak az egyes felhasználói csoportok:

Otthoni használatra az egyszemélyes Personal, illetve az 1-6 fő által használható Family előfizetés ajánlott. Kisvállalati használatra az alap, a standard és a prémium, valamint a csak a webappokat tartalmazó előfizetés áll rendelkezésünkre. Az oktatási intézmények, illetve a tanulók és pedagógusok az oktatási verzióra fizethetnek elő ingyenesen a hazai Tisztaszoftver program keretében. A nagyvállalatok és a nonprofit szervezetek (alapítványok, civil szervezetek, egyházak stb.) is felhasználói létszámukhoz és méretükhöz igazodó csomagok közül válogathatnak.

A MS 365 előfizetés két alkalmazáscsomagból áll: az egyik az asztali, a másik a webapp csomag. Utóbbiak bármilyen böngészővel használhatók, bármilyen eszközön (asztali gép, laptop, táblagép, okostelefon) és platformon (Android, iOS, MacOS, Windows). A zökkenőmentes használathoz a Microsoft Edge ajánlott. A webapp csomagnak van ingyenes változata is, az előfizetéssel azonban a teljes értékű csomag elérhető. Ugyancsak ingyenes az Outlook.com levelező rendszer webapp formában, az előfizetéssel ez is teljes értékű és reklámmentes szoftverként használható. Az eszközök és platformok közötti zavartalan dokumentumcserét felhasználónként 1TB OneDrive felhőtárhely biztosítja. A szöveges és videós kommunikációért az ingyenes Skype, illetve az üzleti csomagokhoz járó Skype for Business, illetve a Teams felel.

Az asztali MS 365 alkalmazáscsomag az Access adatbázis-kezelőből, az Excel táblázatkezelőből, a PowerPoint diabemutató-készítőből, a OneNote jegyzetkezelőből, az Outlook levelezőből és személyi információkezelőből, a Publisher kiadványszerkesztőből és a Word szövegszerkesztőből áll. Az alábbi galériában bemutatom az Excel Fájl / Fiók (Alt+F, D) oldalát a Personal, a Family és a Tisztaszoftver előfizetéssel, hogy láthasd az egyes komponensek listáját A termék tartalma részben. (A Fiók oldal nem mutatja az előfizetés megnevezését, csak az ahhoz tartozó Microsoft-fiók egyes adatait, például az elektronikus levélcímet olvashatod le.)

A fenti alapcsomagon túl előfizetéstől függően megkapod a OneDrive felhőtárhely webes és asztali klienst, valamint a Skype, illetve a Teams kommunikációs alkalmazásokat is.

A vállalati előfizetők a fentiek mellett liszenszet kapnak az Exchange levelezőkiszolgálóhoz, a SharePoint munkacsoportos alkalmazáshoz, valamint az Intune és az Azure környezetekhez.

Az előfizetéseknek nem része, de külön megvásárolható a Project és a Visio – az előbbi a projektek tervezését, kezelését, nyomon követését, míg az utóbbi a folyamatábrák készítését könnyíti meg.

Az előfizetésekhez tartozó, a böngészőkben használható webappokat legkönnyebben a Microsoft Edge böngészőbe az előfizetésünk adataival bejelentkezve érheted el. A kezdőlapon (Alt+Home) keresd meg az Alkalmazásindító gombot a bal felső sarokban, majd azt legördítve megkapod a leggyakrabban használt webappok listáját. Az összes, az előfizetéshez tartozó webapphoz az ugyanitt található Az összes alkalmazás linket választva férhetsz hozzá. Az alábbi galériában a Personal, a Family és a Tisztaszoftver program keretében megszerezhető oktatási előfizetéshez tartozó webappok listáját látod a Microsoft Edge kezdőképernyőjén, illetve Az összes alkalmazás listában. Itt nem véletlenül nem találod az Accesst, amelynek nincs webappos kiadása.

2. A Microsoft 365 verziószáma

A Microsoft 365 is rendelkezik verziószámmal, amely minden frissítéssel változik. A verziószám három részből: a kibocsátás évére és hónapjára utaló négyjegyű számból, és egy öt-öt jegyű buildszámból áll. A cikk utolsó aktualizálásakor a Current Channel frissítési csatornán megjelenő legfrissebb kiadás verziószáma a következő volt: 2302 build16130.20306.

A verziószámot az adott alkalmazás Fájl / Fiók (Alt+F, D) oldalán, a névjegy gomb mellett olvashatod le. Egy frissítés során a csomag minden termékének (Excel, Word stb.) ugyanaz lesz a verziószáma.

3. A Windows asztali MS 365 frissítési csatornái

A MS 365 termékcsalád az egyik leggyakrabban frissülő termék. Ez azt jelenti, hogy havi vagy heti rendszerességgel történik a szoftverkomponensek frissítése, vagyis a hibák javítása, a biztonsági rések befoltozása és a funkcionális újdonságok bevezetése. Ez utóbbinak köszönhetően az Office felhasználói közül a MS 365 előfizetők kapják meg elsőként az új és megváltozott szolgáltatásokat.

A havonta érkező frissítések többnyire minden hónap második keddjén, a Windows Update keretében töltődnek le és települnek, de rendkívüli esetben havonta több alkalommal is megjelenhetnek frissítések. Vállalati környezetben ennél ritkábban, havonta egyszer vagy félévente találkozhatnak a felhasználók az újdonságokkal. A frissítések letöltődéséhez aktív internet elérés szükséges.

Álljunk meg egy szóra!
Mivel a frissítések minden esetben biztonsági frissítéseket és hibajavításokat is tartalmaznak, rendszeresen csatlakoztassuk eszközeinket az internetre, és engedélyezzük, illetve ellenőrizzük a Windows Update sikeres végrehajtását!

A magán és a vállalati igényekhez igazodva a Microsoft négy frissítési csatornát tart fenn: Current Channel (Aktuális csatorna), Monthly Enterprise Channel (Havi vállalati csatorna), Semi-Annual Enterprise Channel (Féléves vállalati csatorna), Semi-Annual Enterprise Channel (Preview) (Féléves Vállalati csatorna (előzetes)). A negyedik egyfajta előzetes (preview) frissítési csatorna a vállalati rendszergazdák számára, hogy az éles bevezetés előtt tesztelhessék a szoftverkomponenseket. Az egyes frissítési csatornák leginkább a megcélzott alkalmazói körben és a frissítések gyakoriságában térnek el egymástól. A frissítések új funkciókat (feature updates), hibajavításokat (resolved issues), illetve biztonsági foltokat (security updates) tartalmazhatnak.

A frissítési csatorna nevét az adott alkalmazás Fájl / Fiók (Alt+F, D) oldalán, a névjegy gomb mellett, a verziószám alatt olvashatod le.

Az egyes frissítési csatornák jellegzetességei a következők!

Tipp: Honlapomon – lehetőségeimhez mérten – a Hírfolyamban és az Eseménynaptárban igyekszem követni az első három csatornán megjelenő kiadások újdonságait, változásait.

4. A Microsoft 365 frissítése

Ahogy azt korábban említettem, a MS 365 komponensei a Windows Update keretében frissülnek. Ugyanakkor bármelyik termék Fájl / Fiók (Alt+F, D) oldalán azonnal elindíthatod a frissítést a Frissítési beállítások (R) gomb Frissítés most (Enter) parancsát kiválasztva.

5. Kapcsolat az Office Insider programmal

A Microsoft Office irodai alkalmazáscsomag teszteléséhez az Office Insider programhoz kell csatlakoznod. A részleteket lásd Az Office Insider Program (#337) cikkben!

A következő fejezetekben az egyes frissítési csatornákon kiadott legutolsó MS 365 verziók adatait találod.

6. Current Channel, Aktuális csatorna

7. Monthly Enterprise Channel, Havi vállalati csatorna

8. Semi-Annual Enterprise Channel, Féléves vállalati csatorna

VÉGE.

Infopanel
Készült: 2021 július 17.
Operációs rendszer: Windows 10 (22H2, 2210b19045), Windows 11 (22H2, 2209b22621).
Irodai programcsomag: Microsoft 365.
Szint: haladó, ECDL modul/tanmenet: Számítógépes alapismeretek/S1/1.3.3.
Kategória: Számítógépes alapismeretek → Számítógépek és eszközök → Szoftver és szoftverlicenc → Néhány közismert alkalmazás.

Mennyire találtad hasznosnak ezt a cikket?

Válassz egy csillagot!

Szavazatszám: 0, Átlag: 0

Még nem szavazott senki! Legyél az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!

Sajnálom, hogy ez a cikk nem volt hasznos számodra!

Segíts nekem, hogy jobb legyen ez a cikk!

Írd le, mit hiányolsz ebből a cikkből!

Email
Twitter
Facebook
Nyomtat