Fusion, Jaws, ZoomText, NVDA, DEX, Profivox letöltések (#173)

 Frissítve: 2023 április 8.

Miről szól ez a cikk?
Az oldalon tájékozódhatunk a látássérültek számára fejlesztett Jaws termékcsalád, az ingyenes NVDA képernyőolvasó, a DEX dramatizált elektronikus könyvszerkesztő és hangoskönyv konvertáló és a Profivox magyar nyelvű beszédszintetizátor legfrissebb kiadásairól, azok beszerzési lehetőségeiről, valamint az egyes szoftverkomponensekhez is hozzájuthatunk.

Tartalomjegyzék

A látássérült felhasználók számára a számítógépeken a Windows 10 beépített Narrátorán kívül rendelkezésre áll a Freedom Scientific cég Jaws for Windows képernyőolvasó alkalmazáscsomagja, valamint a közösségi fejlesztés révén készülő ingyenes NVDA (NonVisual Desktop Access).

Mindkét alkalmazás honosított, tehát felhasználói felületük magyar nyelvű, így a képernyőolvasás is magyar nyelven történik. A Jaws for Windows honosítását, magyarországi terjesztését az Informatika a Látássérültekért Alapítvány végzi.

Bár látássérült honfitársaink számára a Jaws for Windows és kiegészítő alkalmazásaik voltak a leginkább használhatók, sokáig hátráltatta beszerzésüket és legális használatukat magas ára, valamint a Windows operációs rendszerekből hiányzó magyar nyelvű Narrátor. Többek között ezért is fejlesztették ki az NVDA alkalmazást, amely sokaknak ma is megoldás kis erőforrás igénye és egyszerű használhatósága miatt.

2018 nyarán a Jaws for Windows programcsomag ingyenessé válása sokat segített ezeken a problémákon. Jelenleg az ország licenc keretében minden látássérült és oktatási intézmény jogosult éves vagy egyetemes licenc kódot igényelni a ezen az oldalon.

Végül említsük meg az Informatika a Látássérültekért Alapítvány által készített és karbantartott Dramatizált Elektronikus Könyv-szerkesztő és Hangoskönyv-konvertáló (DEX) alkalmazást, amelynek segítségével papíralapú és elektronikus dokumentumokat tudunk akadálymentes formátumra alakítani. Használatával egyszerűen és gyorsan digitalizálhatóak papíralapú levelek, kiadványok, majd az elektronikus formátumú dokumentumokból előállíthatóak hangoskönyvek és Braille-nyomtatásra alkalmas formátumok.

Oldalunkon a jövőben rendszeresen beszámolunk a szoftverekkel kapcsolatos hírekről, frissítésekről, új kiadások megjelenéséről, valamint ezen az oldalon mindig közölni fogjuk a kapcsolódó weboldalak címeit és a letöltési linkeket. 

1. A Fusion, Jaws és ZoomText for Windows termékcsomag

2. A Jaws alkalmazáscsomag ország Licenc

3. Az NVDA

4. A DEX és a Profivox

VÉGE.

Infopanel
Készült: 2020 február 9.
Operációs rendszer: Windows 10 (22H2, 2210b19045), Windows 11 (22H2, 2209b22621)
Egyéb szoftverek: Freedom Scientific Fusion-Jaws-Zoomtext, NVDA, DEX, Profivox
Szint: kezdő, ECDL modul/tanmenet: Képernyőolvasás és optikai karakterfelismerés/S1
Kategória: Képernyőolvasás és optikai karakterfelismerés → Képernyőolvasás → A képernyőolvasó alkalmazás telepítése és testreszabása

Mennyire találtad hasznosnak ezt a cikket?

Válassz egy csillagot!

Szavazatszám: 0, Átlag: 0

Még nem szavazott senki! Legyél az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!

Sajnálom, hogy ez a cikk nem volt hasznos számodra!

Segíts nekem, hogy jobb legyen ez a cikk!

Írd le, mit hiányolsz ebből a cikkből!

Email
Twitter
Facebook
Nyomtat