Köszöntő

Köszöntöm honlapom látogatóit!
Örömmel tájékoztatom a látogatókat honlapom indulásáról!

Ez az oldal elsősorban a vak- és gyengénlátó olvasókhoz szól, ezért a kevés kép, a több szöveg, valamint a letisztult felület. Ettől függetlenül minden IKT iránt érdeklődő, azt tanuló, az eszközöket és a technológiát a mindennapokban alkalmazó felhasználó sok hasznos ismeretre tehet itt szert.

Munkám miatt elsősorban az ECDL, valamint az új informatikai szakmai képzési, valamint a NAT anyag tanítására helyezem a hangsúlyt, de megférnek itt a tippek, a referenciák, és a gépvásárlási tanácsok is. A látókat sok-sok kép és videó, a vakokat és gyengénlátókat a Jaws képernyőolvasóval készített videók fogják segíteni. A részletekről a Névjegy menüben tájékozódhatnak.

A cikkek és bejegyzések a Disqus rendszere segítségével kommentálhatók, valamint szívesen fogadom az építő jellegű észrevételeket, tanácsokat és kéréseket, akár e-mailben is. Érdemes előfizetni a Twitter és a YouTube csatornánkra is.

Kívánom, hogy minden látogatóm megtalálja a számára hasznos információt!

Frissítés: Mozilla Firefox [#44]

Firefox logok - horizontal lockup

Május 5-én frissült a Mozilla Firefox internet böngésző alkalmazás asztali kiadása.
A verziószám 75.0-ról 76.0-ra változott (1. ábra).
Az új kiadások adatait és letöltési lehetőségeit a Böngésző letöltések (#176) cikk Mozilla Firefox, asztali kiadás című fejezetében találjuk.

Mozilla Firefox v76.0 böngésző, Névjegy panel
Mozilla Firefox v76.0 böngésző, Névjegy panel

Az új verzió legfontosabb újdonságai – angol nyelvű blogbejegyzés:

Ebben a kiadásban a Mozilla a jelszóvédelemmel kapcsolatos Lockwise szolgáltatásán hajtott végre jelentős fejlesztéseket. Ezt a szolgáltatást a hamburgermenü Bejelentkezések és jelszavak vagy a címsávba begépelt about:logins parancson keresztül érhetjük el.
Mint tudjuk, a Firefox képes a böngészővel felkeresett online fiókjaink bejelentkezési adatait menteni, ha használjuk a Sync szolgáltatást, akkor a felhőbe is. Ez a szolgáltatás azonban több biztonsági rést is magában hordozott, így ez a kiadás ezeket foltozta be.

Firefox Lockwise logo

Ha a magára hagyott vagy többek által használt Firefox böngészőben valaki megpróbálja egy online fiók adatait másolni vagy megtekinteni, akkor a Firefox előtte megjeleníti az operációs rendszer Windows Hello azonosítást kérő ablakát. Ez jelentős védelemmel látja el az online fiókok bejelentkezési adatait. Az 1. ábrán azt látjuk, hogy a Facebook fiók mentett bejelentkezési adatainak megtekintési kísérletére a Firefox megjelenítette a Windows 10 fiók PIN kód kérő ablakát.

Ennek a szolgáltatásnak a bevezetése azért volt indokolt, mert kevés felhasználó védte meg mentett fiókjainak adatait a Firefox Mesterjelszó szolgáltatásának használatával (Beállítások menü Adatvédelem és biztonság fül – about:preferences#privacy címsáv parancs). Ha van Mesterjelszó, akkor nyilván azt kéri be a Firefox a hozzáférés megkísérlésekor.

Firefox Lockwise - a mentett online fiókok bejelentkezési adatainak védelme a hozzáférés korlátozásával
1. ábra: Firefox Lockwise – a mentett online fiókok bejelentkezési adatainak védelme a hozzáférés korlátozásával

A Firefox Monitor szolgáltatással együttműködve a Lockwise most már nem hagyja a felhasználókra online fiókjaik bejelentkezési adatainak ellenőrzését. A Firefox Monitor folyamatosan összeveti a felhasználó mentett online fiókjainak bejelentkezési adatait a világhálón felfedezett feltört oldalakkal, és amennyiben a felhasználónak van az adott oldalhoz fiókja, akkor egy piros színű, felkiáltójeles, Adatsértésben érintett weboldal nevű ikonnal figyelmezteti a felhasználót a feltört oldalhoz tartozó fiókadatok felülvizsgálatára – például a jelszócserére.

Firefox Monitor logo

Ha a felhasználó ugyanazt a jelszót használta más fiókjainál, akár más felhasználói vagy e-mail címmel, akkor ezeket a fiókokat egy kulcsot ábrázoló, Sebezhető jelszó nevű ikonnal jelöli meg. Így jelzi a Lockwise, hogy a jelszó már nem biztonságos, valószínűleg ellopták a feltört oldalról. Jelszavainkat a Firefox nem ismeri, hiszen titkosítva tárolja azokat és szinkronizálja gépeink között.

Új online fiók készítésekor legtöbbünk gondban van egy megfelelő, nem ismétlődő, értelmetlen karaktersorozat készítésekor. A Lockwise ezen is segít: jelszókérő szerkesztőmezőbe lépve egy lenyíló kis ablakban felkínál egy 12 karakter hosszúságú, kis- és nagybetűket, számokat és speciális karaktereket tartalmazó jelszót, amit egy kattintással el is fogadhatunk, illetve a jelszótárba el is menthetjük (2. ábra).

Firefox Lockwise - felajánlott jelszó
2. ábra: Firefox Lockwise – felajánlott jelszó

A Kép-a-képben (Picture-in-Picture) szolgáltatással most már dupla kattintással válthatunk a kis és a teljes képernyős kép között (3. ábra). A Kép-a-képben szolgáltatás a mozgóképet lejátszó oldalakon a videó jobb szélén megjelenő kék színű ikonként jelenik meg. Kiválasztva a videó leugrik egy kis ablakba a képernyő jobb alsó sarkába, így az oldalon vagy a számítógépen mást is csinálhatunk a videó lejátszása közben. Az alábbi képen egy YouTube videót tettünk le a képernyő jobb alsó sarkába.

Firefox Lockwise - a Kép-a-képben funkcióval a képernyő jobb alsó sarkába letett videó.
3. ábra: Firefox Lockwise – a Kép-a-képben funkcióval a képernyő jobb alsó sarkába letett videó.

A 75.0-s kiadásban megjelent kibővített méretű és funkciójú címsáv is kapott két apró vizuális módosítást: új lapfül megnyitásakor a címsávot körülvevő árnyék szélességét lecsökkentették, valamint a könyvjelzők eszköztár méretét kissé megnövelték az érintőképernyővel dolgozó felhasználók kedvéért.

A Firefox most már támogatja az Audio Worklets nevű webes alkalmazásprogramozói interfészt (API-t) használó programokat, amelyek lehetővé teszik a bonyolultabb hangfeldolgozást, mint például amit a VR és az internetes játékok, és az ezt az API-t ismerő szoftverek használnak.
Ezt az API-t használja például a Zoom is, így a jövőben a böngészős Zoom használatakor már nem kell egy Audio Worklets API-t beépítő kiegészítőt letölteni.

Az új kiadással együtt járt több biztonsági rés befoltozása és a webfejlesztőknek járó néhány javítás, bővítés.

Microsoft 365 frissítés [#43]

Április 29-én frissítések jelentek meg a Microsoft 365 Havi csatorna kiadáshoz. A kiadás verziószáma 2003 Build 12624.20466-ról 2004 Build 12730.20236-ra változott.

Ez a kiadás már az új Microsoft 365 névvel debütált. A Microsoft április 21 óta folyamatosan újítja meg a termék márkanevét a frissítésekkel összhangban. Ugyanakkor ez a frissítés jelentő számú javítást is hozott magával, amelyek közül néhány fontosabbról és érdekesebbről alább olvashatunk:

 • A következő appok kaptak frissítéseket: Access, Excel, Outlook, PowerPoint, Teams és Word.
 • Megoldott problémákban a következő appok érintettek: Excel, Outlook, Project, Office Suite.

Stock fotók tárháza:
A legnagyobb változás, hogy az Excel, az Outlook, a PowerPoint és a Word app Beszúrás / Képek menüpontja kapott egy bővítést Tárolt képek néven, amely ingyenesen felhasználható stock fotók tárházát kínálja fel felhasználásra. A raktár már most több ezer képből áll, amiket kategóriákra bontva érhetünk el.
A menüpont az angol nyelvű kiadásokban az Insert / Pictures / Stock Images névre hallgat.

Access – Táblák hozzáadása, jobb egérgombos kiegészítés:
Az Access Táblák hozzáadása panelja most már nem záródik be automatikusan, hanem a képernyőn marad, további segítséget adva a táblák szerkesztéséhez.
Jobb egérgombos kiegészítést kapott a Lekérdezés Tervező (Query Designer), a SQL nézet (SQL View) és a Kapcsolatok (Relationships) panel.

Excel – Facebook konnektor, Kezdőlap/Ötletek:
A Facebook csatlakozó támogatása véget ér – mostantól az Excel már nem támogatja a Facebook csatlakozót használó külső adatkapcsolatokat.
Ennél jobb hír, hogy a Kezdőlap fülön először az angol nyelvű, majd fokozatosan a többi nyelvű havi csatornán is megjelenik egy új szolgáltatás ikonja, az Ötletek (Ideas). Az Ötletek használata egyszerűnek ígérkezik: kattintanunk kell a megvizsgálni kívánt tartomány egy cellájára, például egy adatsorban, majd az ikonra. Kapni fogunk egy panelt, amely a táblázat, benne a tartomány, illetve a cella elemzésének eredményét tárja majd elénk, javasolt képletekkel, illetve grafikonokkal. Hát, kíváncsian várjuk!

Outlook – csatlakozás találkozóhoz:
Most már nem vált át a program a Beérkező üzenetek mappáról a Naptárra ha egy találkozóhoz csatlakozunk.

PowerPoint – dia változásainak átvezetése vetítés közben:
Most már frissíthető a mások által vetítés közben módosított dia.

Word – szerkesztés digitális tollal:
Látványos újdonságnak ígérkezik, hogy érintésérzékeny digitális tollal rendelkezők kapnak egy új ikont a Rajz (Draw) fülön Szabadkézi szerkesztés (Ink Editor) néven, amellyel a szöveget kézmozdulatokkal tudják szerkeszteni, a billentyűzet használata nélkül.

Microsoft Office 365 névváltozás [#42]

Ma este kaptuk a hírt, hogy a Microsoft Office 365 irodai alkalmazáscsomagja nevet vált: április 21-től az új név Microsoft 365 lesz.

A változás csupán névbeli, minden más változatlan marad. Az alkalmazáscsomag névváltozása a jövőbeli frissítésekkel érkezik.

A Microsoft 365 új elnevezést bemutató ablak egy alkalmazás indítását követően.
A Microsoft 365 új elnevezést bemutató ablak egy alkalmazás indítását követően.

Frissítés: Mozilla Firefox [#41]

Firefox logok - horizontal lockup

Április 7-én frissült a Mozilla Firefox internet böngésző alkalmazás asztali kiadása.
A verziószám 74.0.1-ről 75.0-ra változott (1. ábra).
Az új kiadások adatait és letöltési lehetőségeit a Böngésző letöltések (#176) cikk Mozilla Firefox, asztali kiadás című fejezetében találjuk.

[#69]_1 A Mozilla Firefox névjegye.
1. ábra A Mozilla Firefox névjegye.

Az új verzió legfontosabb újdonságai – angol nyelvű blogbejegyzés:

 • A címsáv (Ctrl+L), ahova a felkeresni kívánt oldalak címeit szoktuk begépelni, most már nem csupán egy kombinált szerkesztőmező, hanem egy kiugró, az eredeti címsávot eltakaró, de annak minden funkcióját átvevő keretes ablak lett. Az első, ami szembeötlik, hogy nagyobbak lettek a karakterek, így egy kisebb képernyőn jobban fókuszálja a figyelmet és olvashatóbbá teszi a szöveget (2. ábra).
 • A keretben, a korábban felkeresett oldalak között feltűnnek a legnépszerűbb közösségi kikötők (YouTube, Facebook stb.), megkönnyítve kiválasztásukat (2. ábra).
 • Keresés közben a felkínált találatok alatt az Ezúttal keressen a következővel felirat után az engedélyezett keresőmotorokat találjuk, így könnyen kiválaszthatjuk, hogy éppen melyikkel melyikkel akarunk keresni (3. ábra).
  A keresőmotorok közül választani a Ctrl+fel nyílbillentyű ütögetésével tudunk, körbe-körbe járva a címsáv, a fogaskerék és a keresőmotorok ikonjai között.
  Az itt látható keresőmotorokat letiltani, engedélyezni a jobb szélen látható fogaskerék ikont választva vagy a Beállítások menü Keresés szakaszában tudjuk (about:preferences#search).
 • Bővebb választékát kínálja fel a keresőkifejezéshez hasonló kulcsszavaknak.
 • Egy nagyon hasznos szolgáltatás, hogy ha már egy másik fülön megnyitottuk azt az oldalt, amire rákeresünk, akkor a találatok között ott lesz a megnyitott oldal fülére ugrást segítő találat is: az oldal nevét egy gondolatjel után a Váltás erre a lapra felirat követi.
  A 4. ábrán azt mutatjuk be, hogy a második fülön már megnyitottuk az egyik hazai hírportált – miután az első fülön rákeresünk, a találatok között máris megjelenik az átlépést biztosító elem.
 • Az előbbi szolgáltatás kiterjesztése, hogy most már a többi fülön található oldalak is felsorakoznak a találatlistán, ezzel is megkönnyítve egy másik fülre váltást.
[#69]_2 A kibővített címsáv a népszerű közösségi oldalak címeivel.
2. ábra: A kibővített címsáv a népszerű közösségi oldalak címeivel.
[#69]_3 Az elérhető keresőmotorok a panel alján.
3. ábra: Az elérhető keresőmotorok a panel alján.
[#69]_4 A másik fülön nyitott oldalra keresésnél megjelenő váltási lehetőség a találatok között.
4. ábra: A másik fülön nyitott oldalra keresésnél megjelenő váltási lehetőség a találatok között.

Az egyéb kiadások frissítései a következők:

 • Az Extended Support Release (ESR) kiadás verziószáma 68.6.1-ről 68.7.0-ra változott.
 • A Beta kiadás verziószáma 68.6.1-ről 76.0-ra változott.
 • A Developer Edition (DE) kiadás verziószáma 75.0-ról 76.0-ra változott.
 • A Nightly kiadás verziószáma 75.0a1-ről 77.0a1-ra változott.

Napi billentyűparancs: ugrás az n., illetve utolsó fülre [#40]

Aki rendszeresen használja (van olyan, aki nem 🙂 az internet böngésző alkalmazások valamelyikét (Microsoft Edge, Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox stb.), vagy akár többet is, az minden bizonnyal nyitott már meg egynél több lapfület.

Igazi nethuszárként érdemes megtanulnunk azokat a billentyűparancsokat, amelyekkel gyorsan váltani tudunk a füleslapok között. Lássuk, melyek ezek: a

Ctrl+1-től Ctrl+8-ig

használható billentyűparancsokkal az első nyolc füleslap közül választhatjuk ki a megfelelő sorszámút, míg a

Ctrl+9

billentyűparanccsal az utolsó, vagy utoljára megnyitott füleslapra ugorhatunk.

Sok sikert a billentyűparancs használatához!