WIP#15: mi várható a Windows Insider programban 2023-ban [#204]

Március 6-án publikálta a Microsoft a What’s coming for the Windows Insider Program in 2023 (Mi várható a Windows Insider programban 2023-ban) című cikkét, amelyben – többek között – lerántotta a leplet az új, Canary nevű frissítési csatornáról. Bejegyzésemben ennek a cikknek a fordítását találod.

Ha részese vagy a Windows Insider Programnak, mindenképpen olvasd el ezt a bejegyzést, mert jelentős változásokkal fogsz szembesülni! Ha a Dev Channel csatornát teszteled, és akár meg akarod tartani a Dev Channel-t, akár át akarsz térni a Canary Channel-re, frissítés előtt a Csatornaváltás fejezetben leírtak szerint járj el!

Tartalomjegyzék

Helló srácok,

A Windows Insider program 2023-ban a 9. évébe lép, és továbbra is lenyűgöz minket az egyre növekvő közösségünk. Azon gondolkodunk, hogyan érhetünk el többet a Programmal és a Windows Insiderek számára kínált ajánlatokkal.

Tavaly megosztottuk terveinket, hogyan kívánjuk fejleszteni a Windows Insider Programot, hogy nagyobb hangsúlyt fektessünk a különféle koncepciók, funkciók és szolgáltatások kipróbálására. Ebben az évben folytatjuk ezt az evolúciót, hogy jobban támogassuk a folyamatos innovációt a Windows 11-ben a Dev Channel alapjaitól való újraindításával, hogy a bennfentesek számára ez legyen a legjobb hely az új, régóta vezető funkciók és fejlesztési tapasztalatok kipróbálására. Létrehoztunk egy új Canary Channel-t, hogy támogassa a platformmódosítások előzetes verzióit, hasonlóan ahhoz, amit korábban a Dev Channelre bíztunk. Izgatottan várjuk ezeket a változtatásokat, és több lehetőséget biztosítunk a bennfenteseknek a buildek előnézetére, de ehhez néhány kezdeti taktikai módosításra van szükség, amelyeket az alábbi blogbejegyzésben ismertetünk. Olvasd el, hogy megtudd, melyik Insider Channel lehet a legjobb számodra, és milyen lépéseket kell tenned a változtatások kezdeményezéséhez.

Bemutatkozik a Canary Channel

Az új Canary Channel lesz az a hely, ahol megtekintheted a platform változásait, amelyek hosszabb átfutási időt igényelnek, mielőtt megjelennének az ügyfelek számára. Néhány példa erre: a Windows kernel jelentős módosításai, új API-k stb. Ez nagyon hasonló ahhoz, amit korábban a Dev Channel-re terheltünk. A Dev Channel-hez hasonlóan, a Canary Channel-ben kipróbált változtatások egy része soha nem fog megjelenni, mások pedig megjelenhetnek a Windows jövőbeli kiadásaiban, ha erre készen állnak.

A Canary Channel számára kiadott buildek magasabb buildszámmal fognak rendelkezni, mint a Dev, Beta és Release Preview Channel csatornák – ez a magasabb buildszám 25000-el kezdődik. A bennfentesek korábban a Dev Channelben már megkapták ezeket a buildeket, és annak érdekében, hogy a jövőben is megkapják az új frissítéseket, a mai naptól kezdve áthelyezzük ezeket a bennfenteseket a Canary Channel-re. A Canary Channel bennfentesei erről az átállásról értesítést kapnak az operációs rendszerben és e-mailben. Ezt követően választhatnak a Canary Channel és egy teljes újratelepítés között, akár másik csatornát választva. További részletekért olvasd el az alábbi Csatornaváltás című fejezetet.

A Canary Channel buildjeivel tesztelheted azokat a kereskedelmi eszközöket is, amelyek a Dev Channel-hez már illesztve vannak a 25000-es sorozatú buildeken, amiket az informatikai rendszergazdák kezelnek a Windows Update for Business házirend, a Microsoft Intune vagy a csoportházirend segítségével. Kérjük, vedd figyelembe, hogy az irányelv módosításai, amelyek lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy a szabályzaton keresztül feliratkozhassanak az új Canary Channelre, még váratnak magukra.

A Canary Channel buildjei elkészültük után nagyon gyorsan fognak kibocsátásra kerülni, ami azt jelenti, hogy nagyon kevés tesztelésnek vetjük alá azokat, illetve kevés dokumentációt készítünk hozzájuk, mielőtt felajánljuk azokat a bennfenteseknek. Ezek a buildek nagyon súlyos hibákat tartalmazhatnak, amelyek miatt előfordulhat, hogy nem tudod megfelelően használni a számítógépet, vagy akár – néhány ritka esetben – a Windows újratelepítését is szükségessé tehetik. Korlátozott mennyiségű dokumentációt kínálunk a Canary Channel számára, így nem teszünk közzé blogbejegyzést minden esetben – csak akkor, ha új funkciók állnak rendelkezésre a buildben. Természetesen a szokásos módon továbbra is blogbejegyzéseket biztosítunk a Dev, Béta és Release Preview kiadásokhoz.

A Canary Channel nem fog napi frissítést kapni; azonban előfordulhat, hogy a jövőben gyakrabban adjuk ki a buildeket.

A Dev Channel újraindítása (ajánlott)

Azon bennfentesek számára, akik a legéhesebbek az új funkciók és élmények kipróbálására – a Dev Channel-t ajánljuk.

Az újraindított Dev Channel-ben a tavalyi évben a csatorna esetében felvázolt dolgok nagy része ugyanaz marad. Ez lesz az a csatorna, amelyben új ötleteket adunk közre, új funkciókat és élményeket tekinthetsz meg, nem egy adott Windows-kiadáshoz kötve. Egyes koncepciók, amelyeket az Insiders programban kipróbálunk, soha nem kerülnek be a végleges kiadásokba, mások viszont megjelenhetnek a későbbi Windows-kiadásokban, amikor arra készen állnak. Néha az új funkciók és élmények először a Canary Channel-hez jutnak el, mielőtt a Dev Channel-re kerülnének, azonban a Dev Channel jobb platformstabilitást biztosít, ezért azt javasoljuk, hogy a legtöbb bennfentes ehhez a csatornához csatlakozzon. Ahogy közeledünk a publikálásukhoz, ezek az élmények a Beta Channel-re is eljutnak.

A jövőben a Dev Channel buildszáma 23000 lesz.

Csatornaváltás

Itt az ideje, hogy a bennfentesek átértékeljék csatornaválasztásukat, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy az megfelelő-e számukra. Például:

A kezdő build szám csatornánként:

Azoknak a bennfenteseknek, akik automatikusan átkerülnek a Canary Channel-re, de inkább a Dev Channel-ben szeretnének maradni, újra kell telepíteniük a Windows 11-et és ismét csatlakozniuk kell a Dev Channel-hez.

A Windows 11 tiszta telepítésének megismeréséhez nézd meg a tiszta telepítési útmutatónkat, tekintsd meg az alábbi oktatóvideót, és kövesd az alábbi lépéseket:

Ha nem tudod használni ezt az útmutatót a Windows 11 tiszta telepítésére, e-mailt küldünk, amelyben részletesen ismertetjük, hogyan rendelhetsz tiszta telepítőkészletet.

Új funkciók beszerzése

Amint azt tavaly említettük, a Windows Insiders számára kiadott buildekben szereplő egyedi funkciók és élmények állapotát a csatornákon keresztül szabályozzuk. Ezt a Controlled Feature Rollout (CFR) technológiával tesszük. Ez lehetővé teszi a funkciók fokozatos bevezetését, hogy figyelemmel kísérjük azok minőségét és a visszajelzéseket amellett, hogy kipróbáljuk a funkciók különböző változatait (ezt gyakran „A/B testing”-nek nevezik (A/B tesztelés)).

Az egyes funkciók és élmények feletti ilyen szintű szabályozással kiadhatunk úgy egy buildet a Dev Channel-re, hogy egy funkció engedélyezve van, ugyanakkor letiltott a Beta Channel-en vagy a Canary Channel-en kiadott buildben. Amikor készen állunk rá, engedélyezzük a funkciókat ezekben a buildekben is. Csak azokról a funkciókról kommunikálunk, amelyek kipróbálását és visszajelzését lehetővé tesszük a bennfentesek számára. A Windows Insider Blog blogbejegyzéseiben, beleértve a Canary Channel-t is, tájékoztatjuk a bennfenteseket az új funkciókról és élményekről, amelyek az összes bennfentes csatornán elérhetők. De, ahogy fentebb említettük, a Canary Channel számára csak korlátozott dokumentációt kínálunk.

Az új csatornakiosztás

Az egyes frissítési csatornák a frissített csatornaleírásokkal a következőképpen néznek majd ki:

1. ábra: A Windows Insider Program új csatornakiosztása.
1. ábra: A Windows Insider Program új csatornakiosztása.

Köszönjük, hogy segítesz nekünk a Windows Insider Program növekedésében és fejlesztésében, hogy jobban tudjuk támogatni a Windows 11 folyamatos innovációját. Mint mindig, nyugodtan oszd meg velünk gondolataidat vagy kérdéseidet Twitteren, vagy visszajelzést küldhetsz a Feedback Hubban is.

Köszönöm,
Amanda

Sok sikert az új csatornákhoz!

VÉGE.

Mennyire találtad hasznosnak ezt a cikket?

Válassz egy csillagot!

Szavazatszám: 0, Átlag: 0

Még nem szavazott senki! Legyél az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!

Sajnálom, hogy ez a cikk nem volt hasznos számodra!

Segíts nekem, hogy jobb legyen ez a cikk!

Írd le, mit hiányolsz ebből a cikkből!

Email
Twitter
Facebook
Nyomtat
Címke , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.