A Windows Insider Program (#333)

 Frissítve: 2023 december 2.

Miről szól ez a cikk?
Ebben a referencia cikkben ismertetem a Windows Insider Program legfontosabb tudnivalóit és a négy (Canary, Dev, Beta és Release Preview) frissítési csatornától érkező Windows 10 és Windows 11 kiadások adatait.

Tartalomjegyzék

A Windows Insider Program

A Windows 10 2015 júliusi megjelenésével párhuzamosan a Microsoft kibővítette és kiterjesztette a Windows 10 további fejlesztésével kapcsolatos elgondolásait. E szerint a Windows 10 lett az utolsó Windows kiadás, a jövőben ennek a kiadásnak a fejlesztése fog zajlani előre meghatározott ütemben. Az eltelt években kialakult az a gyakorlat, amely szerint félévente kettő nagyobb frissítést, úgynevezett féléves csatorna kiadást (Semi-Annual Channel) kap a Windows 10, amelyeknek csupán belső kódneve (pl. 21H2) és buildszáma (például. 19044) változik, az operációs rendszer neve, a Windows 10 már nem.

Az új rendszer új támogatási és tesztelési eljárást is kapott: 2014 szeptember 30-ától meghirdették a Windows Insider Program (insider [inˈsīdər] = bennfentes) elnevezésű programot, amelynek csatlakozva bárki a megjelenés előtti kiadások tesztelőjévé válhat. A programhoz való csatlakozás lehetőségét beépítették a Windows 10, majd a Windows 11 operációs rendszerekbe (W10 1. ábra, W11 2. ábra). A tesztelést és a visszajelzéseket a Visszajelzési központ nevű alkalmazás segíti (3. ábra). Amint az a képernyőképeken is láthatod, ma már magyar nyelven is folyhat a tesztelés és a visszajelzés.

1. ábra: A képen a Windows 10 Gépház / Frissítés és biztonság / Windows Insider Program oldalát látod, ahol csatlakozhatsz a Windows Insider Programhoz.
1. ábra: A képen a Windows 10 Gépház / Frissítés és biztonság / Windows Insider Program oldalát látod, ahol csatlakozhatsz a Windows Insider Programhoz.
2. ábra: A képen a Windows 11 Gépház / Windows Update / Windows Insider Program oldalát látod, ahol csatlakozhatsz a Windows Insider Programhoz.
2. ábra: A képen a Windows 11 Gépház / Windows Update / Windows Insider Program oldalát látod, ahol csatlakozhatsz a Windows Insider Programhoz.
3. ábra: A képen a Windows 11 Visszajelzési központ kezdőképernyőjét látod. A Windows Insider Programhoz csatlakozást követően a Visszajelzési központ ikonja megjelenik a Tálcán.
3. ábra: A képen a Windows 11 Visszajelzési központ kezdőképernyőjét látod.

Az örök Windows 10 ígéretén 2021 júniusában léptek túl, amikor a Microsoft bejelentette a Windows 11 érkezését, június 24-én egy terjedelmes videóban bemutatva annak főbb tulajdonságait. A Windows 11 a Windows Insider Program résztvevői számára július 29-től érhető el (Announcing Windows 11 Insider Preview Build 22000.100), a megjelenésének bejelentett dátuma pedig 2021 október 4-e lett. A nagyközönség számára pedig másnap, ötödikén vált elérhetővé a Windows Update keretében, illetve ISO képfájlok formájában.

2015 és 2020 között a Windows Insider Program három, úgynevezett frissítési gyűrűből (ring) állt, amely a fejlesztési fázis egy-egy pontjához kötődött. Ez a három gyűrű a következő névre hallgatott: Fast Ring (Gyors gyűrű), Slow Ring (Lassú gyűrű) és Release Preview Ring (Előzetes kiadás gyűrű).

2020 júniusától megváltoztak az elnevezések, a Ring helyett a Channel (csatorna) elnevezésre váltottak, amit követett az egyes gyűrűk átnevezése is: Dev Channel (Fejlesztői csatorna), Beta Channel (Béta csatorna) és Release Preview Channel (Kiadás előtti csatorna).

A Microsoft 2023 március 6-án keltezett What’s coming for the Windows Insider Program in 2023 című blogbejegyzésben bejelentette a Canary Channel-nek elnevezett új frissítési csatornát, amelyen a platform jelentősebb változásait tesztelheted, úgymint a Windows kernel jelentős módosításait, új API-kat stb.

A Windows Insider Programhoz csatlakozáshoz szükséged lesz Microsoft-fiókra és egy olyan számítógépre Windows 10 vagy Windows 11 operációs rendszerrel, amely alkalmas a Windows 10 vagy Windows 11 operációs rendszer futtatására, és amit nem használsz a napi munkára. A programhoz csatlakozáskor el kell döntened, melyik Insider csatornához akarsz csatlakozni, így mindig az ahhoz kiadott új verzió fog landolni a gépeden egy-egy frissítés keretében. Tehát, ha mindegyik csatorna kiadásait követni és tesztelni akarod, akkor 2023 március 6-tól már négy telepített rendszerre lesz szükséged. Az új szabályoknak megfelelően egy adott csatornáról már nem válthatsz át másik csatornára, így még több értelme van minden csatornához önálló rendszert beüzemelni. A Windows Insider Programból bármikor kiléphetsz, visszatérve az utolsó SAC vagy GAC verzióra. A legbiztonságosabb módszer, ha egy-egy ún. asztali virtuális rendszert alakítasz ki minden csatorna számára (Microsoft Azure, Microsoft Hyper-V, OSBoxes, Oracle VirtualBox, VMware Workstation Pro stb.). A tesztelés során használd a Visszajelzési központ nevű alkalmazást, amely egyrészt tesztelési feladatokat ad, másrészt a visszajelzésben segít. Mindig figyeld ennek, és a csatornák kiadásainak változásait és verziószámait, kövesd a Windows Blog bejegyzéseit, illetve a honlapomon megjelenő híreket!

Álljunk meg egy szóra!
A Windows 11 rendszerkövetelményei között megjelent a Platformmegbízhatósági modul (Trusted Platform Module, TPM) 2.0, amelyet az alaplapok UEFI BIOS-ában kell bekapcsolnod – az ezt tartalmazó alaplapok BIOS-ában ez már többnyire megtörtént. Ha virtuális környezetben teszteled a Windows 11-et, akkor – amennyiben lehetséges – a Windows 11-et futtató virtuális géphez hozzá kell adnod a TPM modul 2.0 változatát támogató virtuális hardverelemet. Bár a hivatkozott dokumentumban felsorolt rendszerkövetelmények számos alaplap/CPU párosnál kizárják a Windows 11 telepítését, a netes közösség olyan ISO képfájl formátumú telepítőkészleteket készített, illetve egyes segédprogramokkal magad is készíthetsz (USB pendrájv készítése a Rufus programmal Windows 10 telepítéséhez (#379) és USB pendrájv készítése a Rufus programmal Windows 11 telepítéséhez (#380)), amelyekkel telepítés közben megkerülhetők a legszigorúbb rendszerkövetelmények. Ezek a telepítőkészletek a Microsoft által publikált képfájlok apró módosításával tiltják le a rendszerkövetelmények ellenőrzését, így ellenőrzött forrásból beszerzett használatuk nem jár kockázattal. Ugyanakkor – érthető módon – a Microsoft nem vállal felelősséget még legális aktiválás esetében sem az ilyen rendszerekért.

A frissítési csatornákról

Az alább felsorolom, melyik csatornának mik a jellegzetességei, melyiktől mit várhatsz el! Az ismertetőt frissítettem a Microsoft két legutóbbi, az Insider csatornákkal kapcsolatos blogbejegyzései alapján (What’s coming for the Windows Insider Program in 2022, Windows blogs, 2022 február 3. és What’s coming for the Windows Insider Program in 2023).

Az egyes csatornák ún. ággal vagy elágazással (branch) is rendelkeznek, amelyek egy-egy csatornán a fejlesztés jól elkülöníthető szakaszait jelzik. Egy új ágra áttérésről egy új Windows Insider Program blogbejegyzésben, ezzel párhuzamosan egy új build, esetleg egy ISO lemezképfájl érkezésével értesülhetünk. A cikk utolsó frissítésének időpontjában az egyes Windows 11-hez kapcsolódó frissítési csatornák ágai a következők: Canary Channel rs_prerelease, Dev Channel ni_prerelease, Beta Channel és Release Preview Channel ni_release. Az ág megnevezését az Asztal jobb alsó sarkában is leolvashatod.

Időszakosan mindegyik csatorna kiadásához nem csak frissítés, hanem ISO képfájl is jár, amit szűz telepítést biztosító formában a Windows Insider Preview Downloads oldalról tölthetsz le.

Kapcsolat az Office Insider programmal

A Microsoft 365 irodai alkalmazáscsomag teszteléséhez a Microsoft 365 Insider Programhoz kell csatlakoznod (A Microsoft 365 Insider Program (#337)). Ha az Microsoft 365 Insider Program kiadásait együtt tesztelnéd a Microsoft Windows Insider Program kiadásaival, akkor törekedj arra, hogy csak az azonos nevű csatornák kiadásait ereszd össze: a Windows Insider Beta Channel kiadásain teszteld a Microsoft 365 Insider Beta Channel kiadásait, illetve a Windows Insider Release Preview Channel kiadásain teszteld a Microsoft 365 Insider Current vagy Semi-Annual Preview Channel kiadásait. (A Microsoft 365 Insider Program nem rendelkezik Canary és Dev Channel frissítési csatornákkal.)

Tipp: Honlapomon – lehetőségeimhez mérten – a Hírfolyamban igyekszem követni az egyes csatornákon megjelenő kiadások újdonságait, változásait.

A következő fejezetekben a csatornákon kiadott legutolsó asztali Windows verziók adatait találod.

Canary Channel

Dev Channel

Beta Channel

Release Preview Channel

Windows 11, ni_release ág

Windows 11, original release ág

Windows 10, vb_release ág

VÉGE.

Infopanel
Készült: 2021 április 6.
Operációs rendszer: Windows Insider Program – Canary, Dev, Beta, Release Preview Channels.
Szint: haladó, ECDL modul/tanmenet: Számítógépes alapismeretek/S1/1.3.
Kategória: Számítógépes alapismeretek → Számítógépek és eszközök → Szoftver és szoftverlicenc → Windows 10, Windows 11.

Mennyire találtad hasznosnak ezt a cikket?

Válassz egy csillagot!

Szavazatszám: 0, Átlag: 0

Még nem szavazott senki! Legyél az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!

Sajnálom, hogy ez a cikk nem volt hasznos számodra!

Segíts nekem, hogy jobb legyen ez a cikk!

Írd le, mit hiányolsz ebből a cikkből!

Email
Twitter
Facebook
Nyomtat