A Windows Insider Program (#333)

 Frissítve: 2022 május 20.

Miről szól ez a cikk?
Ebben a referencia cikkben összefoglaljuk a Windows Insider Program legfontosabb tudnivalóit és a három (Dev, Beta és Release Preview) frissítési csatornától érkező Windows 10 és Windows 11 kiadások adatait.

Tartalomjegyzék

A Windows Insider Program

A Windows 10 2015 júliusi megjelenésével párhuzamosan a Microsoft kibővítette és kiterjesztette a Windows 10 további fejlesztésével kapcsolatos elgondolásait. E szerint a Windows 10 lett az utolsó Windows kiadás, a jövőben ennek a kiadásnak a fejlesztése fog zajlani előre meghatározott ütemben. Az eltelt években kialakult az a gyakorlat, amely szerint félévente kettő nagyobb frissítést, úgynevezett féléves csatorna kiadást (Semi-Annual Channel) kap a Windows 10, amelyeknek csupán belső kódneve (pl. 21H2) és buildszáma (például. 19044) változik, az operációs rendszer neve, a Windows 10 már nem.

Az új rendszer új támogatási és tesztelési eljárást is kapott: 2014 szeptember 30-ától meghirdették a Windows Insider Program (insider [inˈsīdər] = bennfentes) elnevezésű programot, amelynek csatlakozva bárki a megjelenés előtti kiadások tesztelőjévé válhat. A programhoz való csatlakozás lehetőségét beépítették az operációs rendszerbe (W10 1. ábra, W11 2. ábra). A tesztelést és a visszajelzéseket a Visszajelzési központ nevű alkalmazás segíti (3. ábra). Amint az a képernyőképeken is látható, ma már magyar nyelven is folyhat a tesztelés és a visszajelzés.

1. ábra: A képen a Windows 10 Gépház / Frissítés és biztonság / Windows Insider Program oldalát látjuk, ahol csatlakozhatunk a Windows Insider Programhoz.
1. ábra: A képen a Windows 10 Gépház / Frissítés és biztonság / Windows Insider Program oldalát látjuk, ahol csatlakozhatunk a Windows Insider Programhoz.
2. ábra: A képen a Windows 11 Gépház / Windows Update / Windows Insider Program oldalát látjuk, ahol csatlakozhatunk a Windows Insider Programhoz.
2. ábra: A képen a Windows 11 Gépház / Windows Update / Windows Insider Program oldalát látjuk, ahol csatlakozhatunk a Windows Insider Programhoz.
3. ábra: A képen a Windows 11 Visszajelzési központ kezdőképernyőjét látjuk. A Windows Insider Programhoz csatlakozást követően a Visszajelzési központ ikonja megjelenik a Tálcán.
3. ábra: A képen a Windows 11 Visszajelzési központ kezdőképernyőjét látjuk. A Windows Insider Programhoz csatlakozást követően a Visszajelzési központ ikonja megjelenik a Tálcán.

Az örök Windows 10 ígéretén 2021 júniusában léptek túl, amikor a Microsoft bejelentette a Windows 11 érkezését, június 24-én egy terjedelmes videóban bemutatva annak főbb tulajdonságait. A Windows 11 a Windows Insider Program résztvevői számára július 29-től érhető el (Announcing Windows 11 Insider Preview Build 22000.100), a megjelenésének bejelentett dátuma pedig 2021 október 4-e lett. A nagyközönség számára pedig másnap, ötödikén vált elérhetővé a Windows Update keretében, illetve ISO képfájlok formájában.

2015 és 2020 között a Windows Insider Program három, úgynevezett frissítési gyűrűből (ring) állt, amely a fejlesztési fázis egy-egy pontjához kötődött. Ez a három gyűrű a következő névre hallgatott: Fast Ring (Gyors gyűrű), Slow Ring (Lassú gyűrű) és Release Preview Ring (Előzetes kiadás gyűrű).

2020 júniusától megváltoztak az elnevezések, a Ring helyett a Channel (csatorna) elnevezésre váltottak, amit követett az egyes gyűrűk átnevezése is: Dev Channel (Fejlesztői csatorna), Beta Channel (Béta csatorna) és Release Preview Channel (Kiadás előtti csatorna).

A Windows Insider Programhoz csatlakozáshoz Microsoft-fiók szükséges, valamint egy olyan számítógép Windows 10 vagy Windows 11 operációs rendszerrel, amely alkalmas a Windows 10 vagy Windows 11 operációs rendszer futtatására, és amit nem használunk a napi munkára. A programhoz csatlakozáskor el kell döntenünk, melyik Insider csatornához akarunk csatlakozni, és mindig az ahhoz kiadott új verzió fog landolni a gépünkön egy-egy frissítés keretében. Tehát, ha valaki mindhárom csatorna kiadásait követni és tesztelni akarja, akkor három telepített rendszerre lesz szüksége. Természetesen bármikor megoldható az egyik csatornáról a másikra váltás, sőt a programból történő kilépés is lehetséges, visszatérve az utolsó SAC vagy GAC verzióra. A legbiztonságosabb módszer, ha egy-egy ún. asztali virtuális rendszert alakítunk ki minden csatorna számára (Microsoft Azure, Microsoft Hyper-V, OSBoxes, Oracle VirtualBox, VMware Workstation Pro stb.). A tesztelés során használjuk a Visszajelzési központ nevű alkalmazást, amely egyrészt tesztelési feladatokat ad, másrészt a visszajelzésben segít. Mindig figyeljük ennek, és a csatornák kiadásainak változásait és verziószámait, kövessük a Windows Blog bejegyzéseit, illetve a honlapunkon megjelenő híreket!

Álljunk meg egy szóra!
A Windows 11 rendszerkövetelményei között megjelent a Platformmegbízhatósági modul (Trusted Platform Module, TPM) 2.0, amelyet az alaplapok UEFI BIOS-ában kell engedélyeznünk. Akik virtuális környezetben tesztelik a Windows 11-et, azoknak – amennyiben lehetséges – a Windows 11-et futtató virtuális géphez hozzá kell adniuk a TPM modul 2.0 változatát támogató hardverelemet. Bár a hivatkozott dokumentumban felsorolt rendszerkövetelmények számos alaplap/CPU párosnál kizárják a Windows 11 telepítését, a netes közösség olyan ISO képfájl formátumú telepítőkészleteket készített, amelyekkel telepítés közben megkerülhetők a legszigorúbb rendszerkövetelmények. Ezek a telepítőkészletek a Microsoft által publikált képfájlok apró módosításával tiltják le a rendszerkövetelmények ellenőrzését, így ellenőrzött forrásból beszerzett használatuk nem jár kockázattal. Ugyanakkor – érthető módon – a Microsoft nem vállal felelősséget még legális aktiválás esetében sem az ilyen rendszerekért.

A frissítési csatornákról

Tekintsük át, melyik csatornának mik a jellegzetességei, melyiktől mit várhatunk el! Az ismertetőt frissítettük a Microsoft legutóbbi, az Insider csatornákkal kapcsolatos blogbejegyzése alapján (What’s coming for the Windows Insider Program in 2022, Windows blogs, 2022 február 3.).

Az egyes csatornák ún. ággal vagy elágazással (branch) is rendelkez(het)nek, amelyek egy-egy csatornán a fejlesztés jól elkülöníthető szakaszait jelzik. Egy új ágra áttérésről egy új Windows Insider Program blogbejegyzésben, ezzel párhuzamosan egy új build érkezésével értesülhetünk. A Dev Channel esetében az ni_release, míg a Beta Channel és a Release Preview Channel esetében a co_release az aktuális ág.

Időszakosan mindhárom csatorna kiadásához nem csak frissítés, hanem ISO képfájl, vagyis szűz telepítést biztosító formában is hozzájuthatunk a Windows Insider Preview Downloads oldalon.

Kapcsolat az Office Insider programmal

A Microsoft Office irodai alkalmazáscsomag teszteléséhez az Office Insider programhoz kell csatlakoznunk (Az Office Insider Program (#337)). Ha az Office Insider kiadásokat együtt tesztelnénk a Windows Insider kiadásokkal, akkor törekedjünk arra, hogy csak az azonos nevű csatornák kiadásait eresszük össze: a Windows Insider Beta Channel kiadásain teszteljük az Office Insider Beta Channel kiadásait, illetve a Windows Insider Release Preview Channel kiadásain teszteljük az Office Insider Current vagy Semi-Annual Preview Channel kiadásait. (Az Office Insider Program nem rendelkezik Dev Channel frissítési csatornával.)

Tipp: Honlapunkon – lehetőségeinkhez mérten – a Hírfolyamban igyekszünk követni az egyes csatornákon megjelenő kiadások újdonságait, változásait.

A következő három fejezetben a csatornákon kiadott legutolsó asztali Windows verziók adatait találjuk.

(KB5015039)

Dev Channel, Fejlesztői csatorna

Beta Channel, Béta csatorna

Release Preview Channel, Kiadás előtti csatorna

Windows 11

Windows 10

VÉGE.

Infopanel
Készült: 2021 április 6.
Operációs rendszer: Windows Insider Program – Dev, Beta, Release Preview Channels
Szint: haladó, ECDL: M01/S1/1.3
Kategória: Számítógépes alapismeretek → Számítógépek és eszközök → Szoftver és szoftverlicenc → Windows 10, Windows 11

Mennyire találtad hasznosnak ezt a cikket?

Válassz egy csillagot!

Szavazatszám: 0, Átlag: 0

Még nem szavazott senki! Legyél az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!

Sajnálom, hogy ez a cikk nem volt hasznos számodra!

Segíts nekem, hogy jobb legyen ez a cikk!

Írd le, mit hiányolsz ebből a cikkből!

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtass!