A Windows Insider Program (#333)

 Frissítve: 2021 október 21.

Miről szól ez a cikk?
Ebben a referencia cikkben összefoglaljuk a Windows Insider Program legfontosabb tudnivalóit és a három (Dev, Beta és Release Preview) frissítési csatornától érkező Windows 10 és Windows 11 kiadások adatait.

Tartalomjegyzék

1. A Windows Insider Program

A Windows 10 2015 júliusi megjelenésével párhuzamosan a Microsoft kibővítette és kiterjesztette a Windows 10 további fejlesztésével kapcsolatos elgondolásait. E szerint a Windows 10 lett az utolsó Windows kiadás, a jövőben ennek a kiadásnak a fejlesztése fog zajlani előre meghatározott ütemben. Az eltelt években kialakult az a gyakorlat, amely szerint félévente kettő nagyobb frissítést, főverziót kap a Windows 10 (Semi-Annual Channel), amelynek során csupán annak belső kódnevei és buildszámai változnak, az operációs rendszer neve, a Windows 10 már nem.

Ezzel párhuzamosan, már 2014 szeptember 30-ától átalakult a külső, önkéntes tesztelők támogatása is. Meghirdették a Windows Insider Program (insider [inˈsīdər] = bennfentes) elnevezésű programot, amelynek csatlakozva bárki a megjelenés előtti kiadások tesztelőjévé válhat. A programhoz való csatlakozás lehetőségét beépítették az operációs rendszerbe, amit a Gépház / Frissítés és biztonság / Windows Insider Program oldalon találunk. A tesztelést és a visszajelzéseket egy Visszajelzési központ nevű alkalmazás segíti. Az elnevezések elárulják, hogy ma már magyar nyelven is folyhat a tesztelés és a visszajelzés.

Az örök Windows 10 ígéretén 2021 júniusában léptek túl, amikor a Microsoft bejelentette a Windows 11 érkezését, és június 24-én egy terjedelmes videóban be is mutatták azt. A Windows 11 a Windows Insider Program résztvevői számára július 29-től érhető el (Announcing Windows 11 Insider Preview Build 22000.100), megjelenésének bejelentett dátuma pedig 2021 október 5-e.

2015 és 2020 között a Windows Insider Program három, úgynevezett frissítési gyűrűből (ring) állt, amely a fejlesztési fázis egy-egy pontjához kötődött. Ez a három gyűrű a következő névre hallgatott: Fast Ring (Gyors gyűrű), Slow Ring (Lassú gyűrű) és Release Preview Ring (Előzetes kiadás gyűrű).

2020 júniusától megváltoztak az elnevezések, a Ring helyett a Channel (csatorna) elnevezésre váltottak, amit követett az egyes gyűrűk átnevezése is: Dev Channel (Fejlesztői csatorna), Beta Channel (Béta csatorna) és Release Preview Channel (Kiadás előtti csatorna).

A Windows Insider Programhoz csatlakozáshoz Microsoft-fiók szükséges, valamint egy olyan számítógép Windows 10 vagy Windows 11 operációs rendszerrel, amely alkalmas a Windows 10 vagy Windows 11 operációs rendszer futtatására, és amit nem használunk a napi munkára. A programhoz csatlakozáskor el kell döntenünk, melyik gyűrűhöz akarunk csatlakozni, és mindig az ahhoz kiadott új verzió fog landolni egy-egy frissítés keretében a gépünkön. Tehát, ha valaki mindhárom csatorna kiadásait követni és tesztelni akarja, akkor három telepített rendszerre lesz szüksége. Természetesen bármikor megoldható az egyik csatornáról a másikra váltás, sőt a programból történő kilépés is lehetséges, visszatérve az utolsó főverzióra. A legbiztonságosabb módszer, ha egy-egy ún. asztali virtuális rendszert alakítunk ki minden csatorna számára (Microsoft Azure, Microsoft Hyper-V, OSBoxes, Oracle VirtualBox, VMware Workstation Pro stb.). A tesztelés során használjuk a Visszajelzési központ nevű alkalmazást, amely egyrészt feladatokat ad, másrészt a visszajelzésben segít. Mindig figyeljük ennek, és a csatornák kiadásainak változásait és verziószámait, kövessük a Windows Blog bejegyzéseit, illetve a honlapunkon megjelenő híreket!

Figyelem! A Windows 11 rendszerkövetelményei között megjelent a Platformmegbízhatósági modul (Trusted Platform Module, TPM) 2.0, amelyet az alaplapok UEFI BIOS-ában kell engedélyeznünk. Akik virtuális környezetben tesztelik a Windows 11-et, azoknak – amennyiben lehetséges – a Windows 11-et futtató virtuális géphez hozzá kell adniuk a TPM modul 2.0 változatát támogató hardverelemet.

2. A frissítési csatornákról

Tekintsük át, melyik csatornának mik a jellegzetességei, melyiktől mit várhatunk el!

3. Kapcsolat az Office Insider programmal

A Microsoft Office irodai alkalmazáscsomag teszteléséhez az Office Insider programhoz kell csatlakoznunk (Az Office Insider Program (#337)). Ha az Office Insider kiadásokat együtt tesztelnénk a Windows Insider kiadásokkal, akkor törekedjünk arra, hogy csak az azonos nevű csatornák kiadásait eresszük össze: a Windows Insider Beta Channel kiadásain teszteljük az Office Insider Beta Channel kiadásait, illetve a Windows Insider Release Preview Channel kiadásain teszteljük az Office Insider Current vagy Semi-Annual Preview Channel kiadásait. (Az Office Insider Program nem rendelkezik Dev Channel frissítési csatornával.)

Tipp: Honlapunkon – lehetőségeinkhez mérten – a Hírfolyamban igyekszünk követni az egyes csatornákon megjelenő kiadások újdonságait, változásait.

A következő három fejezetben a csatornákon kiadott legutolsó asztali Windows verziók adatait találjuk.

4. Dev Channel, Fejlesztői csatorna

5. Beta Channel, Béta csatorna

6. Release Preview Channel, Kiadás előtti csatorna

VÉGE.

Infopanel
Készült: 2021 április 6.
Operációs rendszer: Windows 10 (Threshold 1, 1507b10240 – 21H1, 2105b19043), Windows 11 (21H2, 2110b22000)
Szint: haladó, ECDL: M01/S1/1.3
Kategória: Számítógépes alapismeretek → Számítógépek és eszközök → Szoftver és szoftverlicenc → Windows

Menyire találtad hasznosnak ezt a cikket?

Válassz egy csillagot!

Szavazatszám: 0, Átlag: 0

Még nem szavazott senki! Legyél az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!

Sajnálom, hogy ez a cikk nem volt hasznos számodra!

Segíts nekem, hogy jobb legyen ez a cikk!

Írd le, mit hiányolsz ebből a cikkből!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email