A Microsoft 365 Insider Program (#337)

 Frissítve: 2023 december 6.

Miről szól ez a cikk?
Ebben a referencia cikkben összefoglalom a Microsoft 365 Insider Program legfontosabb tudnivalóit és a két (Beta és Current Channel (Preview)) frissítési csatornákon érkező MS 365 kiadások adatait.

Tartalomjegyzék

1. A Microsoft 365 Insider Program

A Windows 10 operációs rendszer mellett a Microsoft Office, illetve a Microsoft 365 és a böngészős appok is a Microsoft termékcsaládját bővítik. Nyilván adódott a lehetőség, hogy a Windows Insider Program mellett meghirdessék a Microsoft 365 Insider Programot is (insider [inˈsīdər] = bennfentes). Amíg az előbbihez bárki csatlakozhat, addig a Microsoft 365 Insider Programhoz csak Microsoft 365 előfizetéssel válhatsz. A programnak nem csak a Microsoft 365 alkalmazásai (Access, Excel, Outlook, PowerPoint, Project, Teams for Windows desktop, Word), hanem a webes appok is részei. Sőt, tesztelheted a Mac, és a mobilos iOS és Android kiadásokat is.

A csatlakozáshoz el kell indítanod egy MS 365 alkalmazást, majd a Fájl / Fiók oldalon az Office Insider gombot, majd a legördülő menüből a Részvétel az Office Insider programban parancsot kell választanod (Alt+F, D, OI, Enter). A képernyőn megjelenik a Részvétel az Office Insider programban ablak (1. ábra), amelyben be kell kapcsolnod a Korai hozzáférés az Office új megjelenéseihez jelölőnégyzetet, majd választanod kell egy frissítési csatornát a Válassza ki a megfelelő Office Insider-csatornát kombinált listamezőben, végül el kell fogadnod a részvétel feltételeit az Elfogadom… kezdetű jelölőnégyzetet bekapcsolva. Az OK gomb kiválasztását, majd az üdvözlő panelt követően a legfrissebb Insider kiadásra frissül a MS 365 csomagod. Az üdvözlő panel jelölőnégyzetét érdemes bekapcsolnod, hogy az alapértelmezett böngésződben megjelenhessen a Microsoft 365 Insider oldala.

1. ábra: Az Excel táblázatkezelő Fájl / Fiók oldala a megjelenített Részvétel az Office Insider programban ablakkal.
1. ábra: Az Excel táblázatkezelő Fájl / Fiók oldala a megjelenített Részvétel az Office Insider programban ablakkal.

A Microsoft 365 Insider Program, eltérően a Windows Insider Programtól, nem három, hanem csak kettő frissítési csatornából áll (Beta Channel és Current Channel (Preview)). A tesztelés fontos szempontja, hogy mindkét csatornát a Windows Insider hasonló csatornáin érdemes tesztelni. A teszteléshez célszerű külön számítógépet vagy Windows fiókot készítened, de a legjobb megoldás egy-egy virtuális számítógép (Microsoft Azure, Microsoft Hyper-V, OSBoxes, Oracle VirtualBox, VMware Workstation Pro stb.) használata mindkét frissítési csatornához. A MS 365 csomagodat a megszokott módon kell feltelepítened, majd a fentebb írtak szerint kell csatlakoznod a programhoz. Ha csak egy tesztrendszert alakítasz ki, akkor bármikor válthatsz a két csatorna között: ehhez gördítsd le az Office Insider gombot, és válaszd ki a Csatorna váltása (Alt+F, D, OI, Enter) parancsot (2. ábra)!

2. ábra: A Fájl / Fiók oldal a Csatorna váltása paranccsal.
2. ábra: A Fájl / Fiók oldal a Csatorna váltása paranccsal.

Hasonlóan a Windows Insider Programhoz, itt is elküldheted véleményedet, javaslataidat a fejlesztők számára. Ehhez válaszd ki a Súgó / Visszajelzés (Alt+Ó, V) parancsot, majd a jobboldalt megnyíló Visszajelzés a Microsoftnak ablaktáblában válassz a három lehetőség közül (Dicséret adása, Probléma jelentése, Javaslat küldése), és tömörem egy problémára koncentrálva fejtsd ki a véleményedet, vagy tedd meg javaslatodat (3. ábra). A tesztelés során mindig figyeld a Kibocsátási megjegyzéseket, a csatornák kiadásainak változásait és verziószámait, kövesd a Blog bejegyzéseit, illetve a honlapomon megjelenő híreket!

3. ábra: A Visszajelzés a Microsoftnak ablaktábla a három visszajelzési lehetőséggel.
3. ábra: A Visszajelzés a Microsoftnak ablaktábla a három visszajelzési lehetőséggel.

2. A frissítési csatornákról

A két frissítési csatorna jellemzői a következők:

3. Kapcsolat a Windows Insider programmal

A Windows 10 vagy Windows 11 teszteléséhez a Windows Insider Programhoz kell csatlakoznod (A Windows 10 Insider Program (#333)). Ha a Microsoft 365 Insider csatornákat együtt tesztelnéd a Windows 10 vagy Windows 11 Insider csatormáival, akkor törekedj arra, hogy csak az azonos nevű csatornák kiadásait ereszd össze: a Windows Insider Beta Channel kiadásain teszteld az Office Beta Channel kiadásait, illetve a Windows Insider Release Preview Channel kiadásain az Office Current Channel (Preview) kiadásait.

Tipp: Honlapomon – lehetőségeimhez mérten – a Hírfolyamban igyekszem követni az egyes csatornákon megjelenő kiadások újdonságait, változásait.

4. Kilépés a Microsoft 365 Insider programból

A Microsoft 365 Insider Programból bármikor következmények nélkül kiléphetsz, visszatérve a legfrissebb Aktuális csatorna (Current Channel) kiadáshoz. Ehhez ismét válaszd ki az Office Insider gomb Csatorna váltása (Alt+F, D, OI, Enter) parancsát! A Részvétel az Office Insider programban ablakban kapcsold ki a Korai hozzáférés az Office új megjelenéseihez jelölőnégyzetet, majd válaszd az OK gombot! A Sajnáljuk, hogy távozik panelen (4. ábra) az OK gombot választva visszatérhetsz a legfrissebb Aktuális csatorna (Current Channel) kiadáshoz.

4. ábra: A Sajnáljuk, hogy távozik panel segítségével visszatérhetsz a Microsoft 365 előfizetésed legfrissebb Aktuális csatorna (Current Channel) kiadásához.
4. ábra: A Sajnáljuk, hogy távozik panel segítségével visszatérhetsz a Microsoft 365 előfizetésed legfrissebb Aktuális csatorna (Current Channel) kiadásához.

A következő két fejezetben a két frissítési csatornán legutoljára kiadott Microsoft 365 verziók adatait találod.

5. Office Beta Channel

6. Office Current Channel (Preview)

VÉGE.

Infopanel
Készült: 2021 április 18.
Operációs rendszer: Windows Insider Program Insider Beta Channel, Release Preview Channel.
Irodai programcsomag: Microsoft 365 Insider Program Beta Channel, Current Channel (Preview).
Szint: haladó, ECDL modul/tanmenet: Számítógépes alapismeretek/S1/1.3.3.
Kategória: Számítógépes alapismeretek → Számítógépek és eszközök → Szoftver és szoftverlicenc → Néhány közismert alkalmazás.

Mennyire találtad hasznosnak ezt a cikket?

Válassz egy csillagot!

Szavazatszám: 0, Átlag: 0

Még nem szavazott senki! Legyél az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!

Sajnálom, hogy ez a cikk nem volt hasznos számodra!

Segíts nekem, hogy jobb legyen ez a cikk!

Írd le, mit hiányolsz ebből a cikkből!

Email
Twitter
Facebook
Nyomtat