Az Office Insider Program (#337)

 Frissítve: 2022 november 20.

Miről szól ez a cikk?
Ebben a referencia cikkben összefoglaljuk az Office Insider Program legfontosabb tudnivalóit és a két (Béta és Aktuális csatorna (előzetes verzió)) frissítési csatornától érkező Office kiadások adatait.

Tartalomjegyzék

1. Az Office Insider Program

A Windows 10 operációs rendszer mellett a Microsoft Office, illetve a Microsoft 365 és a böngészős appok is a Microsoft termékcsaládját bővítik. Nyilván adódott a lehetőség, hogy a Windows Insider Program mellett meghirdessék az Office Insider Programot is (insider [inˈsīdər] = bennfentes). Amíg az előbbihez bárki csatlakozhat, addig Microsoft 365 tesztelő csak MS 365 előfizetéssel válhat valaki. Az Office Insider program nagy előnye, hogy tud magyarul, vagyis a Microsoft ezen oldalai magyar nyelvűek. A programnak nem csak a MS 365 alkalmazásai, hanem a webes appok is részei. Sőt, tesztelhetjük a Mac, és a mobilos iOS és Android kiadásokat is. A részletekről az Office Insider-kézikönyv oldalon tájékozódhatunk.

A csatlakozáshoz el kell indítani egy MS 365 alkalmazást, majd a Fájl / Fiók oldalon az Office Insider gombot, majd a legördülő menüből a Részvétel az Office Insider programban parancsot kell kiválasztani (Alt+F, D, OI, Enter). A képernyőn megjelenik a Részvétel az Office Insider programban ablak (1. ábra), amelyben be kell kapcsolnunk a Korai hozzáférés az Office új megjelenéseihez jelölőnégyzetet, majd választanunk kell egy frissítési kört a Válassza ki a megfelelő Office Insider-csatornát kombinált listamezőben, végül el kell fogadnunk a részvétel feltételeit az Elfogadom… kezdetű jelölőnégyzetet bekapcsolva. Az OK gomb kiválasztását követően a legfrissebb Insider kiadásra frissül a MS 365 csomagunk, közben az alapértelmezett böngészőben megjelenik az Officer Insider kezdőoldala.

1. ábra: Az Excel táblázatkezelő Fájl / Fiók oldala a megjelenített Részvétel az Office Insider programban ablakkal.
1. ábra: Az Excel táblázatkezelő Fájl / Fiók oldala a megjelenített Részvétel az Office Insider programban ablakkal.

Az Office Insider Program, eltérően a Windows Insider Programtól, nem három, hanem csak kettő frissítési csatornából áll: a Béta csatornából és az Aktuális csatornából (előzetes verzió). A tesztelés fontos szempontja, hogy mindkét csatornát a Windows Insider hasonló csatornáin érdemes tesztelni. A teszteléshez célszerű külön számítógépet vagy Windows fiókot készíteni, de a legjobb megoldás egy-egy virtuális számítógép (Microsoft Azure, Microsoft Hyper-V, OSBoxes, Oracle VirtualBox, VMware Workstation Pro stb.) használata mindkét frissítési csatornához. A MS 365 csomagunkat a megszokott módon kell feltelepítenünk, majd a fentebb írtak szerint kell csatlakoznunk a programhoz. Ha csak egy tesztrendszert alakítunk ki, akkor bármikor válthatunk a két csatorna között: ehhez gördítsük le az Office Insider gombot, és válasszuk ki a Csatorna váltása (Alt+F, D, OI, Enter) parancsot (2. ábra)!

2. ábra: A Fájl / Fiók oldal a Csatorna váltása paranccsal.
2. ábra: A Fájl / Fiók oldal a Csatorna váltása paranccsal.

Hasonlóan a Windows Insider Programhoz, itt is elküldhetjük véleményünket, javaslatainkat a fejlesztők számára. Ehhez válasszuk ki a Súgó / Visszajelzés (Alt+Y3, V) parancsot, majd a jobboldalt megnyíló Visszajelzés a Microsoftnak ablaktáblában válasszunk a három lehetőség közül (Tetszik valami, Nem tetszik valami, Van egy javaslatom), és tömörem egy problémára koncentrálva fejtsük ki véleményünket, vagy tegyük meg javaslatunkat (3. ábra). A tesztelés során mindig figyeljük a Kibocsátási megjegyzéseket, a csatornák kiadásainak változásait és verziószámait, kövessük a Blog bejegyzéseit, illetve a honlapunkon megjelenő híreket!

3. ábra: A Visszajelzés a Microsoftnak ablaktábla a három visszajelzési lehetőséggel.
3. ábra: A Visszajelzés a Microsoftnak ablaktábla a három visszajelzési lehetőséggel.

2. A frissítési csatornákról

Tekintsük át, melyik csatornának mik a jellegzetességei, melyiktől mit várhatunk el!

3. Kapcsolat a Windows Insider programmal

A Windows 10 teszteléséhez a Windows Insider programhoz kell csatlakoznunk (A Windows 10 Insider Program (#333)). Ha az Office Insider kiadásokat együtt tesztelnénk a Windows 10 Insider kiadásokkal, akkor törekedjünk arra, hogy csak az azonos nevű csatornák kiadásait eresszük össze: a Windows Insider Beta Channel kiadásain teszteljük az Office Insider Béta Csatorna kiadásait, illetve a Windows Insider Release Preview Channel kiadásain teszteljük az Office Insider Aktuális csatorna (előzetes verzió) kiadásait. (Az Office Insider Program nem rendelkezik Dev Channel frissítési csatornával.)

Tipp: Honlapunkon – lehetőségeinkhez mérten – a Hírfolyamban igyekszünk követni az egyes csatornákon megjelenő kiadások újdonságait, változásait.

A következő két fejezetben a csatornákon kiadott legutolsó Office verziók adatait találjuk.

4. Béta csatorna, Beta Channel

5. Aktuális csatorna (előzetes verzió), Current Channel (Preview)

VÉGE.

Infopanel
Készült: 2021 április 18.
Operációs rendszer: Windows 10 Insider Beta, Release Preview Channels
Irodai programcsomag: Microsoft Office Insider Béta Csatorna, Aktuális csatorna (előzetes verzió)
Szint: haladó, ECDL modul/tanmenet: Számítógépes alapismeretek/S1/1.3.3
Kategória: Számítógépes alapismeretek → Számítógépek és eszközök → Szoftver és szoftverlicenc → Néhány közismert alkalmazás

Mennyire találtad hasznosnak ezt a cikket?

Válassz egy csillagot!

Szavazatszám: 0, Átlag: 0

Még nem szavazott senki! Legyél az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!

Sajnálom, hogy ez a cikk nem volt hasznos számodra!

Segíts nekem, hogy jobb legyen ez a cikk!

Írd le, mit hiányolsz ebből a cikkből!

Email
Twitter
Facebook
Nyomtat