1. kategória: Számítógépek és eszközök (#32) / #16

Frissítve: 2020 május 15.

Miről szól ez a cikk?
Ezen az oldalon felsoroltuk az ECDL 1. modulhoz kiadott syllabus 1. kategóriájához kapcsolódó 16 db cikket azok linkjeivel.
A cikkeket igyekeztünk azok tanulási sorrendjében felsorolni, de ez a sorrend nem feltétlenül követendő.

1.1. IKT tudásterület

 • A kompatibilitás és az inkompatibilitás (#11)
  Ebben a cikkben a kompatibilitás és a szabvány fogalmával és jelentőségével ismerkedünk meg. Látni fogjuk, hogy a kompatibilitást a szabványoknak nevezett előírások biztosítják, és olvashatunk arról is, hogy mindezek a fogalmak hogyan hatnak a mindennapokra, az IKT világára.
 • A Neumann-elvek (#12)
  A ma használt számítógépek elvi és gyakorlati felépítése nem légből kapott, hanem sok-sok év kutatómunkájának eredménye.
  Az évezredek során mindig történtek kísérletek a számolás automatizálására ilyen-olyan eszközök létrehozásával. A múlt században megérett az idő arra, hogy a korábbi tapasztalatok és tudás birtokában valaki összefoglalja azon elveket, amelyek alapján egy működőképes, univerzális feladatokra alkalmas számító gép alkotható. Ezen munka oroszlánrészét, a ma is használt számítógépek működési elveit, egy magyar származású amerikai tudós, Neumann János végezte. Ebben a cikkben ezekről az alapelvekről lesz szó.
 • A számítógép (#13)
  Lépjünk közelebb a számítógépekhez, nézzük meg, hogy a mai számítógépek belső felépítésében hogyan tükröződnek a Neumann-elvek! A belső felépítés megértéséhez szükség van több alapfogalom, úgymint számítógép, program, adat, információ, hardver, szoftver, és integrált áramkör megismerésére is.
 • Számítógép generációk (#14)
  Bízvást kijelenthetjük, hogy a XX. század második fele a számítástechnika, a számítógépek, majd az infokommunikációs technológiák és termékek kialakulásának és térhódításának jegyében telt el. Sőt, egyfajta technológiarobbanást, felgyorsult fejlődést és térhódítást figyelhetünk meg 2000 után, különösen az internetes szolgáltatások, az okoseszközök és a dolgok internete terén.
  Ebben a cikkben röviden áttekintjük az elmúlt 70-80 évet, hogy láthassuk, milyen akadályokat kellett legyőzni ahhoz, hogy ma a karunkon és a zsebünkben hordozhassunk számítógépet.
 • A számítógépek osztályozása (#15)
  Körbevesznek minket a számítógépek, már mindenhol ott vannak. Hogyan ismerhetjük fel különféle típusaikat, mikor, melyikre van, lehet szükségünk, milyen számítógépek működnek a szolgáltatások hátterében? Csupa érdekes kérdés. Ebben a fejezetben tisztázzuk, milyen szempontok szerint csoportosíthatók a számítógépek, otthoni, irodai, médiafogyasztó, játszó felhasználóként melyiket érdemes választani.

1.2. Hardver tudásterület

1.2.1. Adattárolók

 • Adattárolókkal kapcsolatos fogalmak (#156)
  Ebben a cikkben megvilágítjuk a következő, adattárolókkal kapcsolatos fogalmak közötti összefüggéseket: háttértár, tárolótömb, RAID, partíció, fájlrendszer, meghajtó, rendszermeghajtó, (gyors)formázás.

1.2.2. Billentyűzet

 • A billentyűzet bemutatása (#1)
  Egy ma még nélkülözhetetlen eszközt, a billentyűzetet mutatjuk be.
 • A billentyűzet rövid története (#2)
  Röviden megismerkedünk a billentyűzet történetével, kialakulásával.
 • A billentyűzetház és a billentyűk elrendezése (#3)
  Ebben a cikkben a billentyűzetet magában foglaló házról és a billentyűk elrendezéséről írtunk. Ez az első két jelleg, amit megvizsgálunk, amikor elénk kerül egy billentyűzet.
 • Billentyű-kiosztás, billentyűszám, NumPad és TKL (#4)
  Ebben a cikkben a címben feltüntetett fogalmakkal foguk megismerkedni.
  A billentyű-kiosztás a nemzeti billentyűzetek, míg a billentyűszám a speciális funkciókkal bíró billentyűk megjelenésének hozadéka.
  A TKL rövidítés pedig a numerikus billentyűzet hiányát jelzi.
 • A billentyűzet számítógéphez csatlakoztatása (#5)
  Ismerkedjünk meg a billentyűzet számítógéphez csatlakoztatásának módjaival és a csatlakozók típusaival!
 • Csatlakozókezelés, vezetékek, adapterek (#6)
  Térjünk rá a billentyűzetcsatlakozók és vezetékek kezelésére, valamint ismerkedjünk meg az adapterekkel!
 • A billentyűzet tulajdonságai és karbantartása (#7)
  Ebben a nagyobb lélegzetű cikkben rácsodálkozhatunk arra a tényre, hogy hányféle tulajdonságuk lehet a billentyűzeteknek, mennyi mindenre figyelhetünk egy billentyűzet beszerzésekor. Olvasás közben kiderülhet számunkra, hogy nem is olyan egyszerű kiválasztani az elképzelt billentyűzetet – hinnénk, hogy még egy irodai billentyűzettel kapcsolatban is mennyi szempont merülhet fel vásárláskor, mennyi minden befolyásolja az árat és a használhatóságot!? Hát még ha gémerek vagy jellemzően multimédiás fogyasztók vagyunk!
  Szóval, ha bemegyünk a hardverboltba, legyen náluk elegendő pénz!
 • QWERTZ-szigetek, kurzor, fókusz (#8)
  Ebben a cikkben bemutatjuk a magyar QWERTZ billentyűzet-kiosztású billentyűzet szigeteit, valamint megismerkedünk a kurzor és a fókusz fogalmával.
 • A QWERTZ billentyűzet-kiosztás (#9)
  Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a QWERTZ billentyűzet billentyűit, azok használatát.
 • A billentyűzet használata (#10)
  Ebben a cikkben megelőlegezünk számos olyan, billentyűzetkezeléssel kapcsolatos ismeretet, amelyeket az operációs rendszerek és alkalmazások használata közben fogunk kamatoztatni. Előtte azonban olyan, ma már magától értetődőnek tűnő témákat is összefoglalunk, mint a billentyűk leütése vagy a billentyűkombinációk kezelése.
  Tesszük ezt azért, mert tapasztalataink alapján sokakban helytelenül rögzült számos billentyűzettel kapcsolatos művelet.

1.3. Szoftver és szoftverlicenc tudásterület

1.4. Indítás és kilépés tudásterület

VÉGE.

Infopanel
Készült: 2019 szeptember 22.
Szint: kezdő, ECDL: M01/S1
Kategória: ECDL → Számítógépes alapismeretek → 1. Számítógépek és eszközök