A Windows 10 Indítás/Start billentyűparancsai, 2. rész (#17)

Frissítve: 2020 május 14.

Miről szól ez a cikk?
Következzenek nagy kedvenceink, vagyis a Tálca és a rajta található elemek, az Asztal, valamint az alkalmazásablakok kezelésére használható Start billentyűkombinációk!

1. Start+0-9 → a Tálca ikonjaihoz tartozó alkalmazások indítása

A Tálca első tíz ikonjához tartozó alkalmazást a Start+0-9 billentyűparancsokkal is aktiválhatjuk, helyettesítve az egyszeri egérkattintást. Tehát, ha megjegyezzük, hogy hányadik a sorban egy rendszeresen használt alkalmazás ikonja, akkor annak indításához elég a Start+sorszám billentyűparancsot leütni.

Tipp: A Start+0 billentyűparancs a 10. ikonhoz tartozik.

A Start+0-9 billentyűkombinációt az Alt+Tab helyett az elindított alkalmazás ablakára váltásra is használhatjuk. Míg az Alt+Tab-bal egyenként lépkedhetünk végig az elindított alkalmazások ablakain, keresve a használni kívánt alkalmazást, addig a Start+0-9 billentyűkombinációval azonnal a kívánt ablakra ugorhatunk.

Sőt, ez a billentyűkombináció rendelkezik egy harmadik, a Kis méret funkcióval is: ha aktív alkalmazásablaknál nyomjuk le a billentyűparancsot, akkor az alkalmazásablakot összecsukhatjuk a Tálcára.

A Windows jelenlegi kiadásában a Tálca Indítás/Start nyomógombját a Keresés és a Feladatnézet ikonjai követik. Ez a két ikon nem tartozik a sorba, mivel önálló billentyűkombinációval rendelkeznek (Start+S és Start+Tab). A frissen telepített Windows 10 jelenlegi kiadásában az első ikon (Start+1), a Microsoft Edge böngészőt, a második a Fájlkezelőt (Start+2), a harmadik a Microsoft Store (Start+3), és a negyedik a Mail (Start+4) alkalmazást indítja.

2. Start+Alt+0-9 → a Tálca ikonjaihoz tartozó gyorsmenü megjelenítése

A tálcaikonokhoz gyorsmenü is tartozik, amelyeket a Start+Alt+0-9 billentyűparanccsal jeleníthetünk meg.

3. Start+Ctrl+0-9 → váltás a Tálca adott sorszámú alkalmazásának utolsó aktív ablakára

Ha több példányban fut egy olyan alkalmazás, amelynek ikonja az első tíz között látható a Tálcán, akkor a Start+Ctrl+0-9 billentyűparancs segítségével az utoljára megnyitott alkalmazáspéldányt tehetjük aktívvá.

Például, ha a Start+2 billentyűkombinációt többször leütve több példányban elindítjuk a Fájlkezelőt, akkor a Start+Ctrl+2 billentyűparancsot leütve azonnal át tudunk váltani az utolsónak megnyitott Fájlkezelő ablakra.

Mire tudjuk ezt a lehetőséget használni? Például másolásnál vagy áthelyezésnél a célablak, ahová majd a másolás vagy áthelyezés irányulni fog, legyen az utolsónak megnyitott Fájlkezelő ablak. Így a korábban megnyitott Fájlkezelő ablakokban ki-kijelölve a másolni vagy áthelyezni kívánt objektumot a Start+Ctrl+2 billentyűparanccsal azonnal a célablakra tudunk váltani.

4. Start+Shift+0-9 → a Tálca ikonjaihoz tartozó alkalmazások ismételt indítása

Egy tálcaikonra egyszer kattintva elindíthatjuk, illetve aktívvá tehetjük a már futó alkalmazást. De mit tegyünk, ha újabb példányt akarunk indítani? Kattintsunk rajta ismét, miközben nyomva tartjuk a Shift billentyűt! Hogyan hívhatjuk ehhez segítségül a billentyűzetet a Tálca első 10 ikonjánál? Tartsuk lenyomva a Start és a Shift billentyűket, miközben leütjük a megfelelő számbillentyűt!

5. Start+Ctrl+Shift+0-9 → a Tálca ikonjaihoz tartozó alkalmazások indítása rendszergazdai jogokkal

Phű, ez a Start+0-9 minden vezérlő billentyűvel házasságot kötött!
A Start+Ctrl+Shift+0-9 segítségével az adott alkalmazást rendszergazdai jogokkal indíthatjuk. Erre akkor lehet szükségünk, amikor általános jogú felhasználóként olyan alkalmazást akarunk indítani, amely működéséhez igényli ezeket a jogokat.

Az alkalmazás elindítása előtt a Felhasználói fiókok felügyelete ablakban meg kell adnunk egy rendszergazdai joggal bíró fiók nevét és jelszavát, vagy csupán elegendő az Igen nyomógombbal megerősíteni szándékunkat.

6. Start+B → ugrás a tálca Értesítési területére

A Start+B lenyomására a fókusz a tálca Értesítési területének első objektumára kerül a következő szabályok szerint:

 • Ha az Értesítési terület rejtett ikonokat tartalmaz (ez az alapértelmezett beállítás), akkor a fókusz a Rejtett ikonok megjelenítése nevű, felfelé mutató nyilat ábrázoló ikonra kerül.
 • Ha az Értesítési terület minden ikont megjelenít, akkor az első ikon lesz kijelölve, amely mindenki számítógépén más és más lesz, függően az adott számítógép konfigurációjától.

Tipp: Az Értesítési területtel kapcsolatos beállítások helye a Gépházban a következő: Start+I, Személyre szabás, Tálca szakasz, A tálcán megjelenő ikonok kiválasztása és Rendszerikonok engedélyezése vagy tiltása linkek.

Néhány hasznos, billentyűvel végezhető művelet:

 • A fókusz az Esc billentyűvel vehető el az Értesítési területről, vagyis szüntethető meg a kijelölés.
 • Az ikonok között a nyílbillentyűkkel lépdelhetünk: a jobbra és le a következő, a balra és a fel az előző ikont jelöli ki.
 • Az Értesítési területhez tartozik az Óra és a Műveletközpont ikonja is.
 • Ha a Start+B után rögtön lenyomjuk a bal vagy fel nyílbillentyűt, akkor azonnal a Műveletközpont ikonjára léphetünk.
 • A Rejtett ikonok megjelenítése ikon tartalmát a szóköz vagy az Enter billentyű lenyomásával nyithatjuk meg, és vagy ezekkel, vagy az Esc-el csukhatjuk össze. Az itt megjelenő ikonok sorrendben a Műveletközpont ikonja után következnek és csak akkor érhetők el, ha a listát megnyitottuk!
 • Ha egy ikonon van a fókusz, akkor az Entert leütve az ikonhoz rendelt alapértelmezett művelet lesz végrehajtva. A művelet az ikonhoz tartozó alkalmazástól függ.
 • Ha egy kijelölt ikonhoz tartozik gyorsmenü, akkor azt a gyorsmenü billentyűvel jeleníthetjük meg. A menü elemein a le-fel nyílbillentyűkkel lépkedhetünk, és a szóköz vagy az Enter billentyűt leütve válaszhatunk közülük. A menüt az Esc leütésével zárhatjuk be – ezt követően a fókusz is elkerül az Értesítési területről.

7. Start+S → a Start menü keresőpaneljének megnyitása

Ezzel a billentyűparanccsal megnyithatjuk a Start menü kereső paneljét, ugyanakkor a fókusz, vagyis a szövegkurzor a Tálca Írjon ide a kereséshez szövegdobozba kerül, ahová elkezdhetjük begépelni a kereső kifejezést. A találatok, ha vannak, a panel felső részén, kategóriákba rendezve, ábécérendben jelennek meg.

Tipp: Figyeljünk fel a panel tetején olvasható Összes, Alkalmazások, Dokumentumok, Beállítások, Fotók, Mappák, Videók, Zene feliratokra (1. ábra)! A megfelelő feliratot választva az adott kategóriákra szűkíthetjük a találatlistát. A talán leghasználhatóbb kategória a fentiek közül a Beállítások, hiszen ennek segítségével nagyon gyorsan ki tudjuk keresni a Gépház, a régi Vezérlőpult és számos más, rejtett beállítás opcióit.
Érdemes felfigyelni arra is, hogy amíg nem kezdünk gépelni, a találatlista helyét a Legnépszerűbb alkalmazások, alatta pedig a Legutóbbi tevékenységek, Kezelés az idősoron területei foglalják el. Tapasztalataink szerint ez a rész rendszeresen és sokat fog a jövőben változni, félkész voltára utalnak a még le nem fordított angol elnevezések is (2. ábra).

A Start menü Keresés panelja keresésre várva a kategóriákkal.
1. ábra: A Start menü Keresés panelja keresésre várva a kategóriákkal.
A Start menü Keresés panelja a Fájlkezelőre keresés közben.
2. ábra: A Start menü Keresés panelja a Fájlkezelőre keresés közben.

8. Start+T → a Tálca ikonjainak elérése

A Tálca bal szélén, a Start nyomógombtól jobbra helyezkednek el, illetve helyezhetők el azok az ikonok, amelyekhez tartozó alkalmazásokat szem előtt akarjuk tartani gyors elérésük érdekében. A frissen telepített Windows csak néhány ikont helyez el itt, de mi újabb ikonokkal bővíthetjük a rendelkezésre álló helyet kitöltve. Ugyanezen a területen, az utolsó ikon után jelennek meg az elindított alkalmazásokat jelképező ikonok is. Ezek csak addig láthatók, amíg az adott alkalmazások futnak. Ezek az ikonok alapvetően egérrel kezelhetők kényelmesen, ugyanakkor a Windows lehetőséget biztosít billentyűzettel való kezelésükre is.

Nézzük, hogyan érhetjük el ezeket az ikonokat a billentyűzet segítségével!

 • A Start+T lenyomásával a Tálca első ikonját jelölhetjük ki. A Start+T ismételt leütésére a következő ikont, az utolsó után megint az első ikont jelölhetjük ki.
 • A Start+Shift+T billentyűparancs első alkalmazásával az utolsó ikont, ismételt leütésével az előző, az első ikon után ismét az utolsó ikont jelölhetjük ki.
  A Windows beállított témájától és a képernyő felbontásától függően jól vagy rosszul, de látható az ikon kijelölt állapota, hiszen azt egy intenzív (fehér) színű keret emeli ki. A vizuális felismerést segíti, hogy egy ikon kijelölését követően a képernyőn egy ideig megjelenik annak neve, képernyőtippje (3. ábra).
 • Ha kijelöltük az első ikont, akkor az egyes ikonok között a jobb-bal nyílbillentyűkkel is lépkedhetünk a Start+T ismételt nyomkodása helyett. Az ikonsor végtelenített, tehát az utolsóról az elsőre a jobb, az elsőről az utolsóra a bal nyílbillentyűvel léphetünk.
 • A Tálcáról a fókuszt az Esc leütésével vehetjük el.
A Tálca a kijelölt Fájlkezelő ikonnal. Jól látható az ikont kiemelő fehér színű keret, illetve az ikon neve.
3. ábra: A Tálca a kijelölt Fájlkezelő ikonnal. Jól látható az ikont kiemelő fehér színű keret, illetve az ikon neve.

Tipp: A Tálca méretét megnövelhetjük, akár a képernyő közepéig. Így rengeteg helyet szabadíthatunk fel ikonjaink és alkalmazásgombjaink számára.

9. Start+U → a Könnyű kezelés beállításainak megjelenítése

A Start+U billentyűparancs hatására a Gépház Könnyű kezelés nevű beállításcsoportja jelenik meg a képernyőn (4. ábra). Az ablakban a Kijelző menü tartalma lesz látható, míg a fókusz a Beállítás keresése szövegdobozon van.

A Gépház Könnyű kezelés panelja a Kijelző menü opcióival.
4. ábra: A Gépház Könnyű kezelés panelja a Kijelző menü opcióival.

10. Start+X → a Gyorshivatkozás menü megjelenítése

A Start gombnak van egy Gyorshivatkozás nevű gyorsmenüje, amely jobb egérkattintással vagy a Start+X billentyűparanccsal jeleníthető meg a képernyőn (5. ábra). Az itt található parancsok egy része a Gépház egyes funkcióinak elérését könnyítik meg, míg mások rendszerkomponensek, a Gépház, a Fájlkezelő, a Keresés, a Feladatkezelő stb. elérését biztosítják. Ugyanitt találjuk a Windowsból való kilépés opcióit (Kijelentkezés, Alvó állapot, Hibernálás, Leállítás, Újraindítás) is.

A Start gomb Gyorshivatkozás menüje.
5. ábra: A Start gomb Gyorshivatkozás menüje.

Tipp: A Windows jelenlegi kiadásában a Start+X hatására a Gyorshivatkozás menü mindig a képernyő bal alsó sarkában jelenik meg, függetlenül a Tálca helyzetétől.

Vegyük észre, hogy a menü parancsai billentyűtippel rendelkeznek – ezek az aláhúzott betűk a parancsnevekben – amelyeket leütve azonnal a kívánt parancsot választhatjuk ki! Ha megjegyezzük és alkalmazzuk a gyakran használt kombinációkat, akkor sokkal gyorsabban elérhetjük a parancsokat. Egyes menüparancsokhoz ugyan léteznek más billentyűkombinációk (például a Gépházhoz a Start+I-t), amelyekkel gyorsabban célt érünk, másokhoz azonban érdemes megjegyezni az itteni gyors elérésük módját. Ezt segítendő, az 1. táblázatban az érdeklődők számára összefoglaltuk az összes billentyűtippet.

[ninja_tables id="771"]

Látható, hogy egyes parancsokhoz ugyanaz a billentyűtipp tartozik, így a továbbiak eléréséhez többször kell lenyomni az adott billentyűt. Például az Újraindítás parancsot a következő billentyűsorozattal tudjuk elérni: Start+X, L, L, Enter, N.

11. Start+(Shift+)nyílbillentyűk → alkalmazásablak kezelése

A Start+nyílbillentyűk segítségével az aktuális alkalmazásablakot méretezhetjük. Mint tudjuk, egy program ablaka lehet felhasználói méretű, vagyis a képernyőt csak részben kitöltő, valamint lehet teljes méretű. Speciális „méret” a tálcára összecsukott ablak.

A Windows 10 mindezeken felül lehetővé teszi, hogy két ablakot egymás mellé helyezzünk, vagy 4 ablakkal kicsempézzük az Asztalt, vagy egy ablakkal függőleges irányban kitöltsük a képernyőt. Mindezeket ezzel a billentyűkombinációval tudjuk kényelmesen és gyorsan beállítani.

Sok szöveg olvasása helyett próbálkozzunk inkább! Indítsuk el egy, majd több példányban a Fájlkezelőt a Start+E billentyűparanccsal, és próbálgassuk a Start+nyílbillentyűk hatását – előbb utóbb rá fogunk érezni a billentyűkombináció használatára!

Nagyon gyakori igény, hogy két, egymás mellé elhelyezett Fájlkezelő ablakkal akarunk dolgozni. Ebben az esetben a leggyorsabban a következő billentyűkombináció-sorozattal érünk célt: Start+E, Start+E, Start+bal nyílbillentyű, Enter. A 6. ábrán látható, hogy a két Fájlkezelő alkalmazásablaka kitölti a képernyőt, és megfelelő felbontásban kényelmes munkát tesz lehetővé akár egérrel, akár billentyűzettel dolgozunk.

Két Fájlkezelő alkalmazásablakkal csempéztük ki az Asztalt.
6. ábra: Két Fájlkezelő alkalmazásablakkal csempéztük ki az Asztalt.

A Start+Shift+fel nyílbillentyűvel függőleges irányban tudjuk kitölteni a teljes képernyőt. Az eredeti ablakméretet pedig a Start+Shift+le nyílbillentyűvel kapjuk vissza.

A Start+Shift+bal-jobb nyílbillentyűkkel az ablakot áthelyezhetjük a balra vagy jobbra lévő képernyőre. Ezek a billentyűkombinációk nyilván csak többmonitoros rendszereken működnek.

12. Start+, (vessző) → az Asztal megtekintése

A Start+, billentyűparancs segítségével az Asztalra vethetünk egy pillantást az azt eltakaró ablakok ideiglenes elrejtésével. Amint az a 7. ábrán is látható, az Asztalt eltakaró ablakok helyén pusztán azok halvány árnyéka és kerete látszik, láthatóvá téve a mögöttük lévő Asztal tartalmát. Az elrejtés az Alt billentyű nyomva tartásáig tart, tehát a vessző billentyűt nem kell nyomva tartanunk.

Az Asztal ideiglenes megjelenítésének másik módja, ha ráhelyezzük az egérmutatót a Tálca jobb szélén elhelyezkedő Asztal megjelenítése téglalapra. Ez a kis téglalap zárja le a Tálca jobb szélét, kis mérete miatt azonban nem látszik jól. Ha rákattintunk, akkor a Start+D billentyűkombináció hatásához hasonlóan a tálcára csukódnak össze az alkalmazásablakok. Gyorsmenüvel is rendelkezik, a benne található két parancs az Asztal megjelenítése és az Asztal megtekintése.

Ha el akarjuk kerülni, hogy az egérrel az Asztal megjelenítése téglalapra mutatva eltűnjenek az ablakok, akkor a Gépház → Személyre szabás → Tálca → Betekintés az asztal tartalmába, ha az egér a tálca szélén lévő Asztal megjelenítése ikon fölött áll (8. ábra) opciót kapcsoljuk ki. Erre az opcióra rá is kereshetünk a Start menüben:

 1. Üssük le a Start gombot,
 2. kezdjük el begépelni a következő szöveget: asztal előnézetének megjelenítése, majd
 3. válasszuk ki az Enterrel a találatlistában megjelenő Az asztal előnézetének megjelenítése… kezdetű találatot,
 4. amelynek hatására megnyílik a Gépház, azonnal a fenti opcióra állítva a fókuszt.
 5. A szóköz billentyűt használva állítsuk be vagy kikapcsolt állapotba az opciót,
 6. végül Alt+F4-el zárjuk be a Gépház ablakát.
A Start+, billentyűparancs hatására a képernyő ablakai áttetszővé válnak, felfedve az Asztal tartalmát.
7. ábra: A Start+, billentyűparancs hatására a képernyő ablakai áttetszővé válnak, felfedve az Asztal tartalmát.
A Betekintés az asztal tartalmába, ha az egér a tálca szélén lévő Asztal megjelenítése ikon fölött áll opció a Gépházban.
8. ábra: A Betekintés az asztal tartalmába, ha az egér a tálca szélén lévő Asztal megjelenítése ikon fölött áll opció a Gépházban.

13. Start+Home → az aktív alkalmazásablakon kívül minden más ablak kis méretűre állítása

A Start+Home billentyűkombináció hatására az aktív ablakon kívül minden más alkalmazásablakot a tálcára csuk a Windows. Ha ismét leütjük, az összecsukott ablakok visszanyerik eredeti méretüket.

14. Start+Pause/Break → a rendszertulajdonságok megjelenítése

A Windows jelenlegi verziója a Start+Pause/Break hatására a Vezérlőpult Rendszer elemének ablakát jeleníti meg a képernyőn (9. ábra). Várható, hogy ezt az ablakot a Microsoft lecseréli majd a Gépház egy megfelelő paneljére, de addig is nagyon hasznos információkkal és rendszerbeállítási lehetőségekkel szolgál. A számos opció mellett az információs terület 4 fő részre osztott, amelyekben a következő információkat olvashatjuk le:

 • A Windows-verzió szakaszban a Windows operációs rendszerünk verziójának megnevezése áll (Home, Education, Pro, Pro Education, Pro for Workstation Enterprise).
 • A Rendszer szakasz számítógépünk legfőbb hardverelemeit sorolja fel (CPU, RAM, operációs rendszer architektúrája).
 • A Számítógépnév, tartomány és munkacsoport beállításai szakasz a hálózati környezet jellemzőit tartalmazza.
 • A Windows-aktiválás szakasz a próbaverziós vagy az aktivált állapotot mutatja a termék azonosítóval együtt.
A Rendszer Vezérlőpult ablak.
9. ábra: A Rendszer Vezérlőpult ablak.

15. Start+Szóköz → váltás a billentyűzet-kiosztások között

Ha az operációs rendszer használata során több nyelven akarunk gépelni, vagyis időnként változtatni akarunk a billentyűzet-kiosztáson, azt a Gépház → Idő és nyelv→ Nyelv szakaszban állíthatjuk be. Több billentyűzet-kiosztás használata esetén az egyes kiosztások között a Start+Szóköz billentyűkombinációval fogunk tudni váltani – minden egyes leütésére a következő nyelvre válthatunk. A Start+Szóköz leütését követően a képernyőn megjelenik a Gépházban beállított választék, egyben kijelölve a következő nyelvet, ahogy azt a 10. ábrán is láthatjuk.

Váltás a billentyűzet-kiosztások között. Az ábrán megjelenő eszköztár azokat a nyelveket kínálja fel, amelyeket korábban a Gépházban választottunk ki.
10. ábra: Váltás a billentyűzet-kiosztások között. Az ábrán megjelenő eszköztár azokat a nyelveket kínálja fel, amelyeket korábban a Gépházban választottunk ki.

16. Összefoglalás

Ebben a részben a következő Start billentyűparancsokkal bővült a lista:

 • Start+0-9 = 1-10. tálcaikonhoz tartozó program indítása
 • Start+Alt+0-9 = 1-10. tálcaikon gyorsmenüje
 • Start+Ctrl+0-9 = ugrás az 1-10. tálcaikon utolsó alkalmazásablakára
 • Start+Shift+0-9 = az 1-10. tálcaikon programjának ismételt indítása
 • Start+Ctrl+Shift+0-9 = 1-10. tálcaikon programjának indítása rendszergazdai jogokkal
 • Start+B = ugrás a Tálca értesítési területének első ikonjára
 • Start+S = fókusz a Start menü keresés szövegdobozán
 • Start+T = ugrás a Tálca első ikonjára
 • Start+U = a Könnyű kezelés beállításainak megjelenítése
 • Start+X = Start nyomógomb gyorsmenüjének megjelenítése
 • Start+(Shift+)nyílbillentyűk = alkalmazásablakok elrendezése
 • Start+, = Asztal megtekintése
 • Start+Home = inaktív alkalmazásablakok Tálcára csukása
 • Start+Pause/Break = Rendszer Vezérlőpult elem megjelenítése
 • Start+Szóköz = billentyűzet-kiosztás váltása.

VÉGE.

Infopanel
Készült: 2019 szeptember 12.
Operációs rendszer: Windows 10 (19H1, 1903b18362)
Szint: kezdő, ECDL: M01/S1/2.1
Kategória: Számítógépes alapismeretek → Asztal, ikonok, beállítások → Asztal és ikonok → Windows 10 referencia

Menyire találtad hasznosnak ezt a cikket?

Válassz egy csillagot!

Szavazatszám: 1, Átlag: 5

Még nem szavazott senki! Legyél az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!

Sajnálom, hogy ez a cikk nem volt hasznos számodra!

Segíts nekem, hogy jobb legyen ez a cikk!

Írd le, mit hiányolsz ebből a cikkből!