A Windows 10 Indítás/Start billentyűparancsai, 2. rész (#17)

Miről szól ez a cikk?
Következzenek nagy kedvenceink, vagyis a Tálca és a rajta található elemek, az Asztal, valamint az alkalmazásablakok kezelésére használható Start billentyűkombinációk!

1. Start+0-9 → a Tálca ikonjaihoz tartozó alkalmazások indítása

A Tálca első tíz ikonjához tartozó alkalmazást a Start+0-9 billentyűparancsokkal is aktiválhatjuk, helyettesítve az egyszeri egérkattintást. Tehát, ha megjegyezzük, hogy hányadik a sorban egy rendszeresen használt alkalmazás ikonja, akkor annak indításához elég a Start+sorszám billentyűparancsot leütni.

Tipp: A Start+0 billentyűparancs a 10. ikonhoz tartozik.

A Start+0-9 billentyűkombinációt az Alt+Tab helyett az elindított alkalmazás ablakára váltásra is használhatjuk. Míg az Alt+Tab-bal egyenként lépkedhetünk végig az elindított alkalmazások ablakain, keresve a használni kívánt alkalmazást, addig a Start+0-9 billentyűkombinációval azonnal a kívánt ablakra ugorhatunk.

Sőt, ez a billentyűkombináció rendelkezik egy harmadik, a Kis méret funkcióval is: ha aktív alkalmazásablaknál nyomjuk le a billentyűparancsot, akkor az alkalmazásablakot összecsukhatjuk a Tálcára.

A Windows jelenlegi kiadásában a Tálca Indítás/Start nyomógombját a Keresés és a Feladatnézet ikonjai követik. Ez a két ikon nem tartozik a sorba, mivel önálló billentyűkombinációval rendelkeznek (Start+S és Start+Tab). A frissen telepített Windows 10 jelenlegi kiadásában az első ikon (Start+1), a Microsoft Edge böngészőt, a második a Fájlkezelőt (Start+2), a harmadik a Microsoft Store (Start+3), és a negyedik a Mail (Start+4) alkalmazást indítja.

2. Start+Alt+0-9 → a Tálca ikonjaihoz tartozó gyorsmenü megjelenítése

A tálcaikonokhoz gyorsmenü is tartozik, amelyeket a Start+Alt+0-9 billentyűparanccsal jeleníthetünk meg.

3. Start+Ctrl+0-9 → váltás a Tálca adott sorszámú alkalmazásának utolsó aktív ablakára

Ha több példányban fut egy olyan alkalmazás, amelynek ikonja az első tíz között látható a Tálcán, akkor a Start+Ctrl+0-9 billentyűparancs segítségével az utoljára megnyitott alkalmazáspéldányt tehetjük aktívvá.

Például, ha a Start+2 billentyűkombinációt többször leütve több példányban elindítjuk a Fájlkezelőt, akkor a Start+Ctrl+2 billentyűparancsot leütve azonnal át tudunk váltani az utolsónak megnyitott Fájlkezelő ablakra.

Mire tudjuk ezt a lehetőséget használni? Például másolásnál vagy áthelyezésnél a célablak, ahová majd a másolás vagy áthelyezés irányulni fog, legyen az utolsónak megnyitott Fájlkezelő ablak. Így a korábban megnyitott Fájlkezelő ablakokban ki-kijelölve a másolni vagy áthelyezni kívánt objektumot a Start+Ctrl+2 billentyűparanccsal azonnal a célablakra tudunk váltani.

4. Start+Shift+0-9 → a Tálca ikonjaihoz tartozó alkalmazások ismételt indítása

Egy tálcaikonra egyszer kattintva elindíthatjuk, illetve aktívvá tehetjük a már futó alkalmazást. De mit tegyünk, ha újabb példányt akarunk indítani? Kattintsunk rajta ismét, miközben nyomva tartjuk a Shift billentyűt! Hogyan hívhatjuk ehhez segítségül a billentyűzetet a Tálca első 10 ikonjánál? Tartsuk lenyomva a Start és a Shift billentyűket, miközben leütjük a megfelelő számbillentyűt!

5. Start+Ctrl+Shift+0-9 → a Tálca ikonjaihoz tartozó alkalmazások indítása rendszergazdai jogokkal

Phű, ez a Start+0-9 minden vezérlő billentyűvel házasságot kötött!
A Start+Ctrl+Shift+0-9 segítségével az adott alkalmazást rendszergazdai jogokkal indíthatjuk. Erre akkor lehet szükségünk, amikor általános jogú felhasználóként olyan alkalmazást akarunk indítani, amely működéséhez igényli ezeket a jogokat.

Az alkalmazás elindítása előtt a Felhasználói fiókok felügyelete ablakban meg kell adnunk egy rendszergazdai joggal bíró fiók nevét és jelszavát, vagy csupán elegendő az Igen nyomógombbal megerősíteni szándékunkat.

6. Start+B → ugrás a tálca Értesítési területére

A Start+B lenyomására a fókusz a tálca Értesítési területének első objektumára kerül a következő szabályok szerint:

 • Ha az Értesítési terület rejtett ikonokat tartalmaz (ez az alapértelmezett beállítás), akkor a fókusz a Rejtett ikonok megjelenítése nevű, felfelé mutató nyilat ábrázoló ikonra kerül.
 • Ha az Értesítési terület minden ikont megjelenít, akkor az első ikon lesz kijelölve, amely mindenki számítógépén más és más lesz, függően az adott számítógép konfigurációjától.

Tipp: Az Értesítési területtel kapcsolatos beállítások helye a Gépházban a következő: Start+I, Személyre szabás, Tálca szakasz, A tálcán megjelenő ikonok kiválasztása és Rendszerikonok engedélyezése vagy tiltása linkek.

Néhány hasznos, billentyűvel végezhető művelet:

 • A fókusz az Esc billentyűvel vehető el az Értesítési területről, vagyis szüntethető meg a kijelölés.
 • Az ikonok között a nyílbillentyűkkel lépdelhetünk: a jobbra és le a következő, a balra és a fel az előző ikont jelöli ki.
 • Az Értesítési területhez tartozik az Óra és a Műveletközpont ikonja is.
 • Ha a Start+B után rögtön lenyomjuk a bal vagy fel nyílbillentyűt, akkor azonnal a Műveletközpont ikonjára léphetünk.
 • A Rejtett ikonok megjelenítése ikon tartalmát a szóköz vagy az Enter billentyű lenyomásával nyithatjuk meg, és vagy ezekkel, vagy az Esc-el csukhatjuk össze. Az itt megjelenő ikonok sorrendben a Műveletközpont ikonja után következnek és csak akkor érhetők el, ha a listát megnyitottuk!
 • Ha egy ikonon van a fókusz, akkor az Entert leütve az ikonhoz rendelt alapértelmezett művelet lesz végrehajtva. A művelet az ikonhoz tartozó alkalmazástól függ.
 • Ha egy kijelölt ikonhoz tartozik gyorsmenü, akkor azt a gyorsmenü billentyűvel jeleníthetjük meg. A menü elemein a le-fel nyílbillentyűkkel lépkedhetünk, és a szóköz vagy az Enter billentyűt leütve válaszhatunk közülük. A menüt az Esc leütésével zárhatjuk be – ezt követően a fókusz is elkerül az Értesítési területről.

7. Start+S → a Start menü keresőpaneljének megnyitása

Ezzel a billentyűparanccsal megnyithatjuk a Start menü kereső paneljét, ugyanakkor a fókusz, vagyis a szövegkurzor a Tálca Írjon ide a kereséshez szövegdobozba kerül, ahová elkezdhetjük begépelni a kereső kifejezést. A találatok, ha vannak, a panel felső részén, kategóriákba rendezve, ábécérendben jelennek meg.

Tipp: Figyeljünk fel a panel tetején olvasható Összes, Alkalmazások, Dokumentumok, Beállítások, Fotók, Mappák, Videók, Zene feliratokra (1. ábra)! A megfelelő feliratot választva az adott kategóriákra szűkíthetjük a találatlistát. A talán leghasználhatóbb kategória a fentiek közül a Beállítások, hiszen ennek segítségével nagyon gyorsan ki tudjuk keresni a Gépház, a régi Vezérlőpult és számos más, rejtett beállítás opcióit.
Érdemes felfigyelni arra is, hogy amíg nem kezdünk gépelni, a találatlista helyét a Legnépszerűbb alkalmazások, alatta pedig a Legutóbbi tevékenységek, Kezelés az idősoron területei foglalják el. Tapasztalataink szerint ez a rész rendszeresen és sokat fog a jövőben változni, félkész voltára utalnak a még le nem fordított angol elnevezések is (2. ábra).

A Start menü Keresés panelja keresésre várva a kategóriákkal.
1. ábra: A Start menü Keresés panelja keresésre várva a kategóriákkal.
A Start menü Keresés panelja a Fájlkezelőre keresés közben.
2. ábra: A Start menü Keresés panelja a Fájlkezelőre keresés közben.

8. Start+T → a Tálca ikonjainak elérése

A Tálca bal szélén, a Start nyomógombtól jobbra helyezkednek el, illetve helyezhetők el azok az ikonok, amelyekhez tartozó alkalmazásokat szem előtt akarjuk tartani gyors elérésük érdekében. A frissen telepített Windows csak néhány ikont helyez el itt, de mi újabb ikonokkal bővíthetjük a rendelkezésre álló helyet kitöltve. Ugyanezen a területen, az utolsó ikon után jelennek meg az elindított alkalmazásokat jelképező ikonok is. Ezek csak addig láthatók, amíg az adott alkalmazások futnak. Ezek az ikonok alapvetően egérrel kezelhetők kényelmesen, ugyanakkor a Windows lehetőséget biztosít billentyűzettel való kezelésükre is.

Nézzük, hogyan érhetjük el ezeket az ikonokat a billentyűzet segítségével!

 • A Start+T lenyomásával a Tálca első ikonját jelölhetjük ki. A Start+T ismételt leütésére a következő ikont, az utolsó után megint az első ikont jelölhetjük ki.
 • A Start+Shift+T billentyűparancs első alkalmazásával az utolsó ikont, ismételt leütésével az előző, az első ikon után ismét az utolsó ikont jelölhetjük ki.
  A Windows beállított témájától és a képernyő felbontásától függően jól vagy rosszul, de látható az ikon kijelölt állapota, hiszen azt egy intenzív (fehér) színű keret emeli ki. A vizuális felismerést segíti, hogy egy ikon kijelölését követően a képernyőn egy ideig megjelenik annak neve, képernyőtippje (3. ábra).
 • Ha kijelöltük az első ikont, akkor az egyes ikonok között a jobb-bal nyílbillentyűkkel is lépkedhetünk a Start+T ismételt nyomkodása helyett. Az ikonsor végtelenített, tehát az utolsóról az elsőre a jobb, az elsőről az utolsóra a bal nyílbillentyűvel léphetünk.
 • A Tálcáról a fókuszt az Esc leütésével vehetjük el.
A Tálca a kijelölt Fájlkezelő ikonnal. Jól látható az ikont kiemelő fehér színű keret, illetve az ikon neve.
3. ábra: A Tálca a kijelölt Fájlkezelő ikonnal. Jól látható az ikont kiemelő fehér színű keret, illetve az ikon neve.

Tipp: A Tálca méretét megnövelhetjük, akár a képernyő közepéig. Így rengeteg helyet szabadíthatunk fel ikonjaink és alkalmazásgombjaink számára.

9. Start+U → a Könnyű kezelés beállításainak megjelenítése

A Start+U billentyűparancs hatására a Gépház Könnyű kezelés nevű beállításcsoportja jelenik meg a képernyőn (4. ábra). Az ablakban a Kijelző menü tartalma lesz látható, míg a fókusz a Beállítás keresése szövegdobozon van.

A Gépház Könnyű kezelés panelja a Kijelző menü opcióival.
4. ábra: A Gépház Könnyű kezelés panelja a Kijelző menü opcióival.

10. Start+X → a Gyorshivatkozás menü megjelenítése

A Start gombnak van egy Gyorshivatkozás nevű gyorsmenüje, amely jobb egérkattintással vagy a Start+X billentyűparanccsal jeleníthető meg a képernyőn (5. ábra). Az itt található parancsok egy része a Gépház egyes funkcióinak elérését könnyítik meg, míg mások rendszerkomponensek, a Gépház, a Fájlkezelő, a Keresés, a Feladatkezelő stb. elérését biztosítják. Ugyanitt találjuk a Windowsból való kilépés opcióit (Kijelentkezés, Alvó állapot, Hibernálás, Leállítás, Újraindítás) is.

A Start gomb Gyorshivatkozás menüje.
5. ábra: A Start gomb Gyorshivatkozás menüje.

Tipp: A Windows jelenlegi kiadásában a Start+X hatására a Gyorshivatkozás menü mindig a képernyő bal alsó sarkában jelenik meg, függetlenül a Tálca helyzetétől.

Vegyük észre, hogy a menü parancsai billentyűtippel rendelkeznek – ezek az aláhúzott betűk a parancsnevekben – amelyeket leütve azonnal a kívánt parancsot választhatjuk ki! Ha megjegyezzük és alkalmazzuk a gyakran használt kombinációkat, akkor sokkal gyorsabban elérhetjük a parancsokat. Egyes menüparancsokhoz ugyan léteznek más billentyűkombinációk (például a Gépházhoz a Start+I-t), amelyekkel gyorsabban célt érünk, másokhoz azonban érdemes megjegyezni az itteni gyors elérésük módját. Ezt segítendő, az 1. táblázatban az érdeklődők számára összefoglaltuk az összes billentyűtippet.

ParancsnévBillentyűtipp
Alkalmazások és szolgáltatásokS
Főkapcsoló lehetőségeiC
EseménynaplóE
RendszerR
EszközkezelőZ
Hálózati kapcsolatokH
LemezkezelésL
Számítógép-kezelésS, S
Windows PowershellW
Windows Powershell (rendszergazdaként)W, W
FeladatkezelőD
GépházG
FájlkezelőF
KeresésK
FuttatásT
Leállítás vagy kijelentkezésL, L
Leállítás vagy kijelentkezés / KijelentkezésL, L, Enter, K
Leállítás vagy kijelentkezés / Alvó állapotL, L, Enter, A
Leállítás vagy kijelentkezés / HibernálásL, L, Enter, H
Leállítás vagy kijelentkezés / LeállításL, L, Enter, L
Leállítás vagy kijelentkezés / ÚjraindításL, L, Enter, N
AsztalA

Látható, hogy egyes parancsokhoz ugyanaz a billentyűtipp tartozik, így a továbbiak eléréséhez többször kell lenyomni az adott billentyűt. Például az Újraindítás parancsot a következő billentyűsorozattal tudjuk elérni: Start+X, L, L, Enter, N.

11. Start+(Shift+)nyílbillentyűk → alkalmazásablak kezelése

A Start+nyílbillentyűk segítségével az aktuális alkalmazásablakot méretezhetjük. Mint tudjuk, egy program ablaka lehet felhasználói méretű, vagyis a képernyőt csak részben kitöltő, valamint lehet teljes méretű. Speciális „méret” a tálcára összecsukott ablak.

A Windows 10 mindezeken felül lehetővé teszi, hogy két ablakot egymás mellé helyezzünk, vagy 4 ablakkal kicsempézzük az Asztalt, vagy egy ablakkal függőleges irányban kitöltsük a képernyőt. Mindezeket ezzel a billentyűkombinációval tudjuk kényelmesen és gyorsan beállítani.

Sok szöveg olvasása helyett próbálkozzunk inkább! Indítsuk el egy, majd több példányban a Fájlkezelőt a Start+E billentyűparanccsal, és próbálgassuk a Start+nyílbillentyűk hatását – előbb utóbb rá fogunk érezni a billentyűkombináció használatára!

Nagyon gyakori igény, hogy két, egymás mellé elhelyezett Fájlkezelő ablakkal akarunk dolgozni. Ebben az esetben a leggyorsabban a következő billentyűkombináció-sorozattal érünk célt: Start+E, Start+E, Start+bal nyílbillentyű, Enter. A 6. ábrán látható, hogy a két Fájlkezelő alkalmazásablaka kitölti a képernyőt, és megfelelő felbontásban kényelmes munkát tesz lehetővé akár egérrel, akár billentyűzettel dolgozunk.

Két Fájlkezelő alkalmazásablakkal csempéztük ki az Asztalt.
6. ábra: Két Fájlkezelő alkalmazásablakkal csempéztük ki az Asztalt.

A Start+Shift+fel nyílbillentyűvel függőleges irányban tudjuk kitölteni a teljes képernyőt. Az eredeti ablakméretet pedig a Start+Shift+le nyílbillentyűvel kapjuk vissza.

A Start+Shift+bal-jobb nyílbillentyűkkel az ablakot áthelyezhetjük a balra vagy jobbra lévő képernyőre. Ezek a billentyűkombinációk nyilván csak többmonitoros rendszereken működnek.

12. Start+, (vessző) → az Asztal megtekintése

A Start+, billentyűparancs segítségével az Asztalra vethetünk egy pillantást az azt eltakaró ablakok ideiglenes elrejtésével. Amint az a 7. ábrán is látható, az Asztalt eltakaró ablakok helyén pusztán azok halvány árnyéka és kerete látszik, láthatóvá téve a mögöttük lévő Asztal tartalmát. Az elrejtés az Alt billentyű nyomva tartásáig tart, tehát a vessző billentyűt nem kell nyomva tartanunk.

Az Asztal ideiglenes megjelenítésének másik módja, ha ráhelyezzük az egérmutatót a Tálca jobb szélén elhelyezkedő Asztal megjelenítése téglalapra. Ez a kis téglalap zárja le a Tálca jobb szélét, kis mérete miatt azonban nem látszik jól. Ha rákattintunk, akkor a Start+D billentyűkombináció hatásához hasonlóan a tálcára csukódnak össze az alkalmazásablakok. Gyorsmenüvel is rendelkezik, a benne található két parancs az Asztal megjelenítése és az Asztal megtekintése.

Ha el akarjuk kerülni, hogy az egérrel az Asztal megjelenítése téglalapra mutatva eltűnjenek az ablakok, akkor a Gépház → Személyre szabás → Tálca → Betekintés az asztal tartalmába, ha az egér a tálca szélén lévő Asztal megjelenítése ikon fölött áll (8. ábra) opciót kapcsoljuk ki. Erre az opcióra rá is kereshetünk a Start menüben:

 1. Üssük le a Start gombot,
 2. kezdjük el begépelni a következő szöveget: asztal előnézetének megjelenítése, majd
 3. válasszuk ki az Enterrel a találatlistában megjelenő Az asztal előnézetének megjelenítése… kezdetű találatot,
 4. amelynek hatására megnyílik a Gépház, azonnal a fenti opcióra állítva a fókuszt.
 5. A szóköz billentyűt használva állítsuk be vagy kikapcsolt állapotba az opciót,
 6. végül Alt+F4-el zárjuk be a Gépház ablakát.
A Start+, billentyűparancs hatására a képernyő ablakai áttetszővé válnak, felfedve az Asztal tartalmát.
7. ábra: A Start+, billentyűparancs hatására a képernyő ablakai áttetszővé válnak, felfedve az Asztal tartalmát.
A Betekintés az asztal tartalmába, ha az egér a tálca szélén lévő Asztal megjelenítése ikon fölött áll opció a Gépházban.
8. ábra: A Betekintés az asztal tartalmába, ha az egér a tálca szélén lévő Asztal megjelenítése ikon fölött áll opció a Gépházban.

13. Start+Home → az aktív alkalmazásablakon kívül minden más ablak kis méretűre állítása

A Start+Home billentyűkombináció hatására az aktív ablakon kívül minden más alkalmazásablakot a tálcára csuk a Windows. Ha ismét leütjük, az összecsukott ablakok visszanyerik eredeti méretüket.

14. Start+Pause/Break → a rendszertulajdonságok megjelenítése

A Windows jelenlegi verziója a Start+Pause/Break hatására a Vezérlőpult Rendszer elemének ablakát jeleníti meg a képernyőn (9. ábra). Várható, hogy ezt az ablakot a Microsoft lecseréli majd a Gépház egy megfelelő paneljére, de addig is nagyon hasznos információkkal és rendszerbeállítási lehetőségekkel szolgál. A számos opció mellett az információs terület 4 fő részre osztott, amelyekben a következő információkat olvashatjuk le:

 • A Windows-verzió szakaszban a Windows operációs rendszerünk verziójának megnevezése áll (Home, Education, Pro, Pro Education, Pro for Workstation Enterprise).
 • A Rendszer szakasz számítógépünk legfőbb hardverelemeit sorolja fel (CPU, RAM, operációs rendszer architektúrája).
 • A Számítógépnév, tartomány és munkacsoport beállításai szakasz a hálózati környezet jellemzőit tartalmazza.
 • A Windows-aktiválás szakasz a próbaverziós vagy az aktivált állapotot mutatja a termék azonosítóval együtt.
A Rendszer Vezérlőpult ablak.
9. ábra: A Rendszer Vezérlőpult ablak.

15. Start+szóköz → váltás a billentyűzet-kiosztások között

Ha az operációs rendszer használata során több nyelven akarunk gépelni, vagyis időnként változtatni akarunk a billentyűzet-kiosztáson, azt a Gépház → Idő és nyelv→ Nyelv szakaszban állíthatjuk be. Több billentyűzet-kiosztás használata esetén az egyes kiosztások között a Start+szóköz billentyűkombinációval fogunk tudni váltani – minden egyes leütésére a következő nyelvre válthatunk. A Start+szóköz leütését követően a képernyőn megjelenik a Gépházban beállított választék, egyben kijelölve a következő nyelvet, ahogy azt a 10. ábrán is láthatjuk.

Váltás a billentyűzet-kiosztások között. Az ábrán megjelenő eszköztár azokat a nyelveket kínálja fel, amelyeket korábban a Gépházban választottunk ki.
10. ábra: Váltás a billentyűzet-kiosztások között. Az ábrán megjelenő eszköztár azokat a nyelveket kínálja fel, amelyeket korábban a Gépházban választottunk ki.

Miről szólt ez a cikk?
Ebben a részben a következő Start billentyűparancsokkal bővült a lista:
Start+0-9 = 1-10. tálcaikonhoz tartozó program indítása, Start+Alt+0-9 = 1-10. tálcaikon gyorsmenüje, Start+Ctrl+0-9 = ugrás az 1-10. tálcaikon utolsó alkalmazásablakára, Start+Shift+0-9 = az 1-10. tálcaikon programjának ismételt indítása, Start+Ctrl+Shift+0-9 = 1-10. tálcaikon programjának indítása rendszergazdai jogokkal, Start+B = ugrás a Tálca értesítési területének első ikonjára, Start+S = fókusz a Start menü keresés szövegdobozán, Start+T = ugrás a Tálca első ikonjára, Start+U = a Könnyű kezelés beállításainak megjelenítése, Start+X = Start nyomógomb gyorsmenüjének megjelenítése, Start+(Shift+)nyílbillentyűk = alkalmazásablakok elrendezése, Start+, = Asztal megtekintése, Start+Home = inaktív alkalmazásablakok Tálcára csukása, Start+Pause/Break = Rendszer Vezérlőpult elem megjelenítése, Start+szóköz = billentyűzet-kiosztás váltása.