CES2021: Mozilla Firefox – a Backspace száműzése [#83]

Idén is megrendezik Las Vegasban a CES-t (Consumer Electronics Show), amely a világ egyik legjelentősebb évente tartott szórakoztató elektronikai vására. Egy-egy érdekesebb hírről igyekszünk mi is beszámolni.

Kezdjük is egy Firefox böngészővel kapcsolatos kérdéssel: milyen billentyűvel léphetünk vissza az előző oldalra? A Backspace-szel?! Aha, és a többi böngészőben? …értem…mióta? Olvassunk csak tovább…

Egészen biztosan kevesekben tudatosul az a tény, hogy a böngészők billentyűparancsainak jó időbe telt, míg azonos műveleteket ugyanazzal a billentyűparanccsal lehetett végrehajtani. Mire kialakult ez a szokás, a világon rengeteg böngésző alkalmazás látott napvilágot sok-sok millió felhasználóval. Az új generációk már beleszülettek ebbe a kvázi szabványba, így számukra már természetes az F5 funkcióbillentyű használata a frissítéshez vagy a Ctrl+F billentyűparancs leütése a kereséshez.

Mindenki megszokta, hogy az előző oldalra a Backspace billentyűvel tud visszalépni. A Backspace ezen tulajdonsága, mármint a visszalépés valahova, vagy valaminek a törlése, más alkalmazásokban is elterjedt. Aztán a 2010-es évek elején történt valami…

A böngészők szoros versenye miatt a fejlesztők állandóan figyelték a felhasználók szokásait, hogy hogyan lehetne a programokat még használhatóbbá tenni. Ennek során rájöttek arra, hogy nagyon sok felhasználót hibás döntésre késztet az a reflex, hogy ugyanazt a Backspace billentyűt kell használni a visszalapozásra és a szerkesztőmezőben a kurzor előtti karakter törlésére. Emiatt sokszor nem megfelelő pillanatban, nem megfelelő alkalommal használják ezt a billentyűt – ez pedig kényes helyzetekben sok bosszúságot, időt és adatvesztést eredményezhetett.
Hogy mennyire sokszor? 2014-ben végzett a Mozilla a Firefox használatával kapcsolatban felmérést, és kiderült, hogy a felhasználók havonta 5 milliószor használták az F5/Ctrl+R, 16 milliószor a Ctrl+F, míg NEGYVENMILLIÓSZOR a Backspace billentyűt! A 15 és 16 millió, valamint a 40 millió leütés nagyon távol van egymástól! A fejlesztők gyanították, hogy a Backspace billentyű népszerűségét a téves leütések nagy száma okozza.

Ez a felismerés 2016-ban azonnali cselekvésre késztette először a Google Chrome, majd a Microsoft Edge fejlesztőit.
A CES friss híre szerint a Mozilla 2021 februárjában a 86-os verzió kiadásával szintén száműzni fogja a Backspace visszalapozás funkcióját.

Jegyezzük meg tehát, hogy a Backspace billentyűvel már ne akarjunk visszalapozni!
Kezdjünk rászokni az
Alt+Bal nyílbillentyű használatára!

Tessék csak megpróbálni visszalépni az előző oldalra a Backspace billentyűvel a Google Chrome, a Microsoft Edge és a Mozilla Firefox böngészőkben! Az előbbi kettőben már nem fog sikerülni, a Firefoxban még működni fog.

VÉGE.

Mennyire találtad hasznosnak ezt a cikket?

Válassz egy csillagot!

Szavazatszám: 0, Átlag: 0

Még nem szavazott senki! Legyél az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!

Sajnálom, hogy ez a cikk nem volt hasznos számodra!

Segíts nekem, hogy jobb legyen ez a cikk!

Írd le, mit hiányolsz ebből a cikkből!

Email
Twitter
Facebook
Nyomtat
Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.