Karácsonyi trendek – SSD, DRAM előrejelzés [#50]

Közeleg a Halloween, a Black Friday, no meg a Karácsony, így sokunkban felvetődik, meglévő vagy új számítógépünkhöz mit érdemes vásárolnunk. Árérzékeny beszerzési listánkkal folyamatosan lessük a webáruházakat, az árakat összehasonlító oldalakat, vadászva a számunkra kedvező tendenciákra.

Az már régi tapasztalatunk, hogy a számítógépes hardverek, alkatrészek árai általában a nyári hónapokban a legalacsonyabbak az év többi hónapjával összehasonlítva. Januártól a tanévzáróig emelkednek, utána csökkennek az árak, majd újabb emelkedést figyelhetünk meg a tanévkezdéstől egészen Karácsonyig.

A tendenciáktól való eltérés mértékét pedig a nemzetközi piacok, események befolyásolják: egy nemzetközi vita, gyártási problémák, pandémia, új termékek, vagy bármi más is képes jelentős ármozgást előidézni. A váratlan helyzetekben hol telítődnek, hol kiürülnek a raktárak.

Mi, vásárlók, persze akkor örülünk, ha valamilyen folyamat árcsökkenést idéz elő, ahogy arra a TrendForce cikke is rámutat. Szerintük a pandémia miatt felhalmozódó raktárkészletek miatt a memórialapú termékek ára 10-15%-al eshet az ünnepek áremelő hatása ellenére.

Ez a hír számunkra azt jelenti, hogy év végéig várhatóan egyre kedvezőbb áron vásárolhatunk SSD tárolót vagy RAM memóriát gépünkbe. Már a jelenlegi árakat tekintve is – SSD-k esetében – egyre inkább érdemes az 500GB kapacitástól az 1TB felé elmozdulni, illetve a jelenlegi alaplapokhoz illeszkedő 16GB kapacitású DDR4 RAM modulok ára is kedvezőbb lehet.

Érdemes tehát sasolni a hardverboltok kínálatát, és megfelelő időben bezsákolni e két termékből. Már csak azért is, mert ha például a mai alaplapokon elterjedt 500GB-1TB M.2 csatolójú NVMe SSD-k árai is elérhető szintre esnek, mindenképpen érdemes lesz élni az alkalommal. Azok is gondolkodjanak a beszerzésen, akik eddig külső USB-s háttértárral egészítették ki például laptopjuk belső tárkapacitását.

A TrendForce szerint az árcsökkenés a következő év első negyedévéig is kitarthat. Úgy legyen!

Illusztráció: M.2 csatolójú NVMe SSD-k és DDR4 RAM memória modulok a gyártók honlapjairól.
Illusztráció: Illusztráció: M.2 csatolójú NVMe SSD-k és DDR4 RAM memória modulok a gyártók honlapjairól.

VÉGE.

Mennyire találtad hasznosnak ezt a cikket?

Válassz egy csillagot!

Szavazatszám: 0, Átlag: 0

Még nem szavazott senki! Legyél az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!

Sajnálom, hogy ez a cikk nem volt hasznos számodra!

Segíts nekem, hogy jobb legyen ez a cikk!

Írd le, mit hiányolsz ebből a cikkből!

Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.