Napi billentyűparancs: ugrás az n., illetve utolsó fülre [#40]

Aki rendszeresen használja (van olyan, aki nem 🙂 az internet böngésző alkalmazások valamelyikét (Microsoft Edge, Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox stb.), vagy akár többet is, az minden bizonnyal nyitott már meg egynél több lapfület.

Igazi nethuszárként érdemes megtanulnunk azokat a billentyűparancsokat, amelyekkel gyorsan váltani tudunk a füleslapok között. Lássuk, melyek ezek: a

Ctrl+1-től Ctrl+8-ig

használható billentyűparancsokkal az első nyolc füleslap közül választhatjuk ki a megfelelő sorszámút, míg a

Ctrl+9

billentyűparanccsal az utolsó, vagy utoljára megnyitott füleslapra ugorhatunk.

Sok sikert a billentyűparancs használatához!

Napi billentyűparancs: nézetváltás a Fájlkezelőben [#39]

A Windows Fájlkezelője nyolc különféle elrendezésben képes elénk tárni a tartalom panel objektumait (meghajtóit, mappáit, fájljait, parancsikonjait stb.). Indításkor, amíg nem módosítottunk a beállításokon, a Gyors elérés mappa tartalmát látjuk Mozaik elrendezésben.

Az egyes elrendezések közül a Nézet fül Elrendezés csoportjának Egyéb nevű listájából tudunk választani (Alt+V, L). Az itt található nyolc elrendezés (Extra nagy ikonok, Nagy ikonok, Közepes ikonok, Kis ikonok, Lista, Részletek, Mozaik és Tartalom) változatos lehetőségeket biztosít a tartalom megjelenítéséhez.

Van azonban egy billentyűkombináció csoport, amellyel az egyes elrendezések közül könnyedén választhatunk: ez a

Ctrl+Shift+1-től Ctrl+Shift+8-ig

terjedő nyolc darab billentyűkombináció – a Ctrl+Shift+1 az Extra nagy ikonok, a Ctrl+Shift+2 a Nagy ikonok stb. kiválasztására használható. Érdemes legalább azokhoz az elrendezésekhez tartozó billentyűparancsokat megjegyezni, amelyekkel gyakran dolgozunk.

Sok sikert a billentyűparancs használatához!

Napi billentyűparancs: hivatkozástípus módosítása képletben [#38]

Az F4 funkcióbillentyű nagy kedvencünk, számos alkalmazásban használjuk bizonyos szolgáltatások elérésére – mint például az Excelben, nem is egyszer!

Ha tisztában vagyunk a különféle hivatkozástípusokkal: a relatív, az abszolút és a vegyes címzéssel, akkor azt is tudjuk, hogy az abszolút és a vegyes hivatkozásoknál a $ jelet is be kell gépelnünk a cella- vagy tartománycímbe. Ez kissé sziszifuszi, kényelmetlen, de van erre megoldás!

Ha éppen begépeltük egy képletben a cella- vagy tartománycímet, akkor rögtön lenyomva az

F4

funkcióbillentyűt, a relatív címzést felválthatjuk az abszolút címzéssel. Ismételten lenyomva az F4-et következik az egyik, majd a másik vegyes címzés, majd visszakapjuk a relatív hivatkozástípust.

Az F4-et használhatjuk utólag is, ekkor elegendő előtte a kurzort a hivatkozásra állítani.

Sok sikert a billentyűparancs használatához!

Napi billentyűparancs: a Kijelöléspanel be- és kikapcsolása [#36]

Egyes Microsoft Office alkalmazásokban a hordozó felületre (oldal, munkalap, dia stb.) helyezhető ún. lebegő objektumok utólagos kijelölése kissé nehézkes, főleg, ha valaki a billentyűzet használatára kényszerül.

Az ő munkájukat könnyíti meg a Kijelöléspanel, amelyet például

  • az Excel esetében a Kezdőlap / Keresés és kijelölés / Kijelöléspanel (Alt+Ő, ÖE, A),
  • a PowerPoint esetében a Kezdőlap / Kijelölés / Kijelöléspanel (Alt+Ő, H, A),
  • míg a Word esetében a Kezdőlap / Kijelölés / Kijelöléspanel (Alt+Ő, H, A) paranccsal nyithatunk meg, illetve zárhatunk be.

Mint láthatjuk, nem minden alkalmazásban ugyanaz a parancs, így érdemes megtanulni az

Alt+F10

billentyűparancsot, amelyet a Kijelöléspanel megjelenítésére, illetve kikapcsolására használhatunk.

Sok sikert a billentyűparancs használatához!

Napi billentyűparancs: nyomtatás kezdeményezése [#35]

Majd’ minden alkalmazás rendelkezik nyomtatási lehetőséggel. Többnyire a Fájl menüben találjuk az erre szolgáló parancsot. Például a Microsoft Office alkalmazásaiban széleskörű beállítási lehetőségeket is kapunk, előnézeti képpel, oldaljellemzőkkel és számos más opcióval.

Igaz, a papírtakarékosság jegyében egyre kevesebbet nyomtatunk papírra, inkább a más formátumban mentést, exportálást, a fájlba mentést kezdjük előnyben részesíteni. Mindegy, lényeg, hogy jól jön a globálisan használható

Ctrl+P

billentyűparancs, amely a nyomtatási beállításokhoz enged azonnali hozzáférést.

Sok sikert a billentyűparancs használatához!