Frissítés: új adattípust kapott az Access [#69]

21 / 100

A Microsoft 365 és az Office 2016/2019 irodai csomagokhoz október 27-én érkezett új frissítés és hibajavítás, amely a verziószámot 2010b13328.20292-re módosította.
A kiadás egyik újdonsága, hogy az Access adatbázis-kezelő a Dátum és idő meghosszabbítva (Date/Time Extended) adattípussal bővült.

Az új adattípus bevezetésének oka az SQL-szintaxissal való kompatibilitás fokozása (SQL Server, Transact-SQL datetime2 adattípus), valamint a dátumokat és időket tartalmazó rekordok pontosságának és részletességének növelése. Arra azonban legyünk tekintettel, hogy az új adattípus használatával az adatbázisunk többé nem lesz visszafelé kompatibilis a korábbi Access verziókkal. Erre egyébként a program az adattípus kiválasztását követően egy üzenetablakban fel is hívja a figyelmünket.

Lássuk a részleteket!

Az új dátum és idő adattípus nagyobb dátumtartományt fog át 0001 január 1. és 9999 december 31. között, egyben nagyobb időbeli pontossággal bír a tudományos és mérnöki munka segítése érdekében.

Egy időpont rögzítésekor eddig óra:perc:másodperc rögzítésére voltunk képesek, de mostantól az új adattípus segítségével akár nanomásodperc (ns, 10E-9, a másodperc egy millárdod része) pontosságú időpontot is rögzíthetünk a mezőben. Az időadat rögzítésekor azonban vigyázzunk, mert valójában csak 1E10-7 értékig, vagyis 7 helyiértékig rögzíthetünk időt, az ennél több helyiértékkel rendelkező, nano-, piko-, femto- és attomásodperceket 7 helyiértékre kerekíti az Access!
Az alábbiakban megmutatjuk az ábrázolható értékkészletet, valamint a dátum/idő adatok rögzítésének módját.

A rend kedvéért leírjuk az ábrázolható másodperceket SI mértékegység-rendszerben is.

Az alábbi két ábrán pedig egy adatbázis Tábla1 táblájának Tervező (1. ábra) és Adatlap nézetén (2. ábra) mutatjuk meg az új adattípust.

Az új Dátum és idő meghosszabbítva az Adattípus választéklistában, a tábla Tervező nézetében.
1. ábra: Az új Dátum és idő meghosszabbítva az Adattípus választéklistában, a tábla Tervező nézetében.
Maximális pontosságú időadat a mezőben.
2. ábra: Maximális pontosságú időadat a mezőben.

Sok sikert az új adattípus használatához!

VÉGE.

Mennyire találtad hasznosnak ezt a cikket?

Válassz egy csillagot!

Szavazatszám: 1, Átlag: 5

Még nem szavazott senki! Legyél az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!

Sajnálom, hogy ez a cikk nem volt hasznos számodra!

Segíts nekem, hogy jobb legyen ez a cikk!

Írd le, mit hiányolsz ebből a cikkből!

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail
Nyomtass!
Címke , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.