Tipp: klasszikus feladatváltás Alt+Tab-bal [#62]

Az Alt+Tab rejtelmei [#61] cikkben tett ígéretünkhöz híven a hajtás után megmutatjuk, hogyan tudjuk a klasszikus feladatváltást (1. ábra) állandóra beállítani.

A tegnap megismert Alt+AltGr+Tab módszerrel a klasszikus feladatváltó nézetet varázsolhatjuk elő ideiglenesen. Most megmutatjuk, hogyan állíthatjuk ezt be állandóra.
1. ábra: A tegnap megismert Alt+AltGr+Tab módszerrel a klasszikus feladatváltó nézetet varázsolhatjuk elő ideiglenesen. Most megmutatjuk, hogyan állíthatjuk ezt be állandóra.

 A klasszikus Alt+Tab feladatváltó képernyőt csak a Beállításszerkesztő (regedit) segítségével állíthatjuk be. Ehhez a Windows rendszerleíró adatbázisának (beállításjegyzékének, regisztrációs adatbázisának)
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer
mappájában létre kell hoznunk egy AltTabSettings kulcsot, amelynek értékét egyre kell beállítanunk. A beállítás érvényre juttatásához ki-, majd be kell jelentkeznünk fiókunkba.

Álljunk meg egy szóra!
A Beállításszerkesztő használata körültekintő figyelmet követel, mert könnyen hazavághatjuk vele rendszerünket. Megijedni azonban nem kell, kellő óvatossággal dolgozva a kezdők is végrehajthatják a leírtakat.
  1. Indítsuk el a Beállításszerkesztő (regedit) alkalmazást (2. ábra): üssük le a Start billentyűt, majd gépeljük be a regedit vagy a beállításszerkesztő kifejezést – az első találat a Beállításszerkesztő lesz, amit az Enter leütésével indíthatunk.
  2. A Beállításszerkesztőt csak rendszergazdai jogok birtokában futtathatjuk. Ezért fiókunk jogosultságától függően a képernyőn megjelenő Felhasználói fiókok felügyelete ablakban adjunk meg egy rendszergazdai jelszót vagy válasszuk az Igen gombot (3. ábra)! (Ha a Felhasználói fiókok felügyelete beállításainál a Soha nem kérek értesítést opciót állítottuk be, akkor ez a kérdés nem jelenik meg a képernyőn.)
  3. A program elindulását követően a Shift+Tab billentyűparanccsal ugorjunk vissza a menüsor alatti szerkesztőmezőbe, ahol a Számítógép érték található!
  4. Másoljuk a vágólapra a következő útvonalat, majd illesszük be a szerkesztőmezőbe: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer, végül üssük le az Enter billentyűt (4. ábra)! Ezzel felkerestük azt a mappát, amelyben egy új kulcsot kell készítenünk.
  5. Készítsük is el ezt a 32 bites DWORD típusú kulcsot, amelynek a neve AltTabSettings lesz, értéke pedig 1: adjuk ki a Szerkesztés / Új / Duplaszó (32bites) parancsot (Alt+Z, J, D)!
  6. A jobb oldali panelen megjelenik egy új, Új azonosító (#1) nevű kulcs, amit gépeljünk át az AltTabSettings értékre, majd üssük le az Enter billentyűt!
  7. Ismét üssük le az Enter billentyűt, hogy beállíthassuk az új kulcs értékét: a képernyőn megjelenő Duplaszó (32 bites) szerkesztése párbeszédpanel Érték szerkesztőmezőjébe gépeljük be az 1 értéket, majd üssük le az Enter billentyűt (5. ábra)!
  8. Az érték beállítását követően az Alt+F4 billentyűparanccsal zárjuk be a Beállításszerkesztőt, majd jelentkezzünk ki a fiókunkból!
  9. Visszajelentkezés után indítsunk el néhány alkalmazást, majd próbáljunk átváltani az alkalmazások között az Alt+Tab billentyűparanccsal (6. ábra)! Ha jól dolgoztunk, akkor a klasszikus feladatnézet lesz a jutalmunk.
A Beállításszerkesztő a Start menü találatlistájában.
2. ábra: A Beállításszerkesztő a Start menü találatlistájában.
A futtatáshoz engedélyre van szükségünk a Felhasználói fiókok felügyeletétől.
3. ábra: A futtatáshoz engedélyre van szükségünk a Felhasználói fiókok felügyeletétől.
Másoljuk be az útvonalat a szerkesztőmezőbe!
4. ábra: Másoljuk be az útvonalat a szerkesztőmezőbe!
Állítsuk be az AltTabSettings kulcs értékét 1-re!
5. ábra: Állítsuk be az AltTabSettings kulcs értékét 1-re!
Három alkalmazás között váltunk a klasszikus feladatnézet segítségével.
6. ábra: Három alkalmazás között váltunk a klasszikus feladatnézet segítségével.

Összefoglalás és megjegyzések:

Végül felajánlunk két regisztrációs fájlt a beállításhoz. A fájlok nevében benne van, hogy melyik mire módosítja az AltTabSettings kulcs értékét. Töltsük le őket (helyi menü, Link mentése másként parancs), majd a megfelelőt elindítva néhány figyelmeztető ablakot követően egyszerűen és gyorsan beállíthatjuk a kívánt értéket.

Sok sikert az opció használatához!

VÉGE.

Mennyire találtad hasznosnak ezt a cikket?

Válassz egy csillagot!

Szavazatszám: 2, Átlag: 5

Még nem szavazott senki! Legyél az első, aki értékeli ezt a bejegyzést!

Sajnálom, hogy ez a cikk nem volt hasznos számodra!

Segíts nekem, hogy jobb legyen ez a cikk!

Írd le, mit hiányolsz ebből a cikkből!

Email
Twitter
Facebook
Nyomtat
Címke , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.